Руска кнегиња Олга да освети мужа којег су на превару убили спалила је читав град


За кнеза Игора и кнегињу Олгу причали су да су најлепши пар Русије. Он је био моћан и славан владар познат као способан војсковођа и мудар монарх.

Она је у народу била позната једноставно као – прекрасна. Живели су средином 10. века, а њихова љубав већ тада је била позната широм земље.

А онда је кнежевски пар погодила незамислива трагедија. Године 914. Игор је ратова са словенским племеном Древљани, које је победио и наложио им да му у будућности плаћају данак. Они су иницијално пристали, али су вероватно још тада кренули да кују заверу како би се осветили освајачу.

Прилика за то указала се након неуспешног ратовања Игора против Византије. У јесен 945. Игор је отишао код Древљана да узме данак. Византијски хроничар Лав Ђакон забележио је да су га они испрва лепо примили, а онда на превару заробили. Хроничар је забележио и кнежеву погибију – за ноге су му везали тешка дрва и онда га раскомадали.

Олга је била неутешна. Не само да је остала без љубави и великог заштитника већ је по смрти мужа постала и регент Игоровом наследнику и свом трогодишњем сину Свјатославу.

Њена туга због губитка супруга и бес због начина на који је умро временом нису јењавали. Напротив! У народу је почело да се прича да кнегињи нико не сме ни да помене брак или да би могла понов да се уда. Ко год би донео такав предлог завршавао би погубљен.

Олга је владала челичном руком и није дозвољавала никаква мешања у државне послове, а ни у њен лични живот.

А онда је од Древљана стигла невероватна понуда…

Освета се кује хладна

У писму стиглом на двор Древљани су наводили како је њен супруг Игор био тиранин и како су морали да га се ослободе. Са друге стране, она је за њих мудра и поштена владарка против које се неће бунити већ желе да је имају на својој страни.

Зато предлажу да се Олга уда за њиховог кнеза Мала и тако учврсте савез.

Изасланике Древљана који су се усудили изигравати Купидоне Олга је живе закопала! Ипак, за Мала који се усудио да јој предложи брак имала је још страшнији план.

Послала му је поруку да пристаје да се уда за њега, али да он прво мора да пошаље своје највише сараднике у Кијев да се упознају са будућим поданицима и њу поведу на свадбу.

Мал је пристао, а Олга је испочетка госте лепо примила. Била је весела и дивно их је угостила и након гозбе понудила им да уживају у термама (што је био обичај након обедовања у оно време). Ништа не слутећи Древљани су прихватили понуду и потпуно се опустили.

Олга је тада наложила да се сауне затворе и све их живе спалила!

Потом је кренула ка “веренику”, али не као млада већ освајачица! Покренула је велики поход на обезглављене Древљане и освојила њихову целу њихову земљу.

Легенда каже да је онда наредила да су обавезни да јој данак плаћају у птицама. Они су је послушали и предали јој све птице које су могли да нађу, а Олга је свакој привезала комад тканине умочен у сумпор. Када се спустила ноћ и Древљани упалили бакље због светла Олга је пустила птице ка њима.

Спалила је читав град. Милост није показала никоме!

А после?

Кнегиња Олга владала је све до пунолетства сина показавши се као изузетно способна. Године 957. дошла је у Цариград где се крстила узевши име Јелена, по првој хришћанској царици, мајци Константина Великог. Тако је постала прва руска владарка која је примила хришћанство.

Након што је Свјатослав постао кнез, обављала је управне послове и бринула о земљи док је он ратовао.

Умрла је 11. јула 969. године у време опсаде Кијева од стране Печенега, док је њен син Свјатослав ратовао са Бугарима. Тај дан Руска православна црква данас обележава као дан Свете Олге Кијевске.

Извор: Новости


Напиши коментар