Србија обнавља ваздухопловство и ПВО – следећи циљ С 300


Истовар „Панцира“ на Аеродром у Батајници – Фото МО РФ

Ренесансом борбене авијације обезбеђени су деценијска контрола ваздушног простора, континуитет обуке и тренинг пилота, али и међународна репутација Војске Србије.

Компанија „Ербас“ испоручиће следеће недеље српском Министарству унутрашњих послова и четврти хеликоптер Х145М, по уговору закљученом 2016. године. Ова летелица намењена је општим полицијским задацима, а по потреби моћи ће да се опрема и за друге мисије. МУП Србије очекује и три летелице Х215 „суперпума“, које ће, према плановима, бити испоручене у следеће две године.

Нови, савремени „Ербасови“ хеликоптери од краја прошле године су у саставу и Ратног ваздухопловства Војске Србије. Пет ових апарата промовисано је средином децембра, а тренутно је у току финална фаза развоја и уградње домаћег наоружања. Пријемом и завршним наоружавањем купљених авиона и хеликоптера Србија завршава амбиоциони петогодишњи план опоравка домаће борбене авијације, која је донедавно била на ивици гашења.

Овај посао у Војсци Србије биће окончан већ почетком 2021, када ће Ратно ваздухопловство заокружити ловачку ескадрилу од укупно 14 авиона „миг-29“. Крајем ове или почетком следеће године из Белорусије ће стићи четири летелице овог типа, које су од фебруара 2019. године на ремонту у тој земљи. Авиони су од Белорусије добијени на поклон, на иницијативу председника Александра Лукашенка, а једина обавеза наше земље је финансирање ремонта и уподобљавања на стандард Војске Србије. Овај посао обавља се у чувеном 558. ваздухопловном заводу у белоруском граду Барановичи, специјализованом за сервис авиона породице „миг“.

У Војсци Србије не крију задовољство што се ближи час када ће батајнички аеродром удомити целу ескадрилу „мигова 29“. А то значи да је ловачка авијација наше војске – спасена.

– Завршена је преобука пилота, као и изградња надстрешница и хангара на Аеродрому Батајница. Набављено је и доста нове опреме, од јакни и наочара за летаче, па до софистицираних уређаја. Комплетирање ловачке ескадриле дочекаћемо потпуно спремни – кажу у Ратном ваздухопловству ВС.

Свечани пријем прва два донирана МиГ-а 29, 2018. године/ Фото: Министарство одбране

Ренесансом борбене авијације обезбеђени су деценијска контрола ваздушног простора, континуитет обуке и тренинг пилота, али и међународна репутација Војске Србије. Набавком хеликоптера за армију и полицију, држава је створила услове за брже реаговање у случају унутрашњег и спољашњег угрожавања безбедности, као и ресурсе за службу трагања и спасавања и помоћ цивилима.

Највећи технолошки помак, по оцени стручњака, направљен је куповином нових војних хеликоптера Ми-35, познатих по надимку „убице тенкова“. Свој војни распоред добили су у 98. ваздухопловној бригади чија је база Аеродром „Лађевци“.

– Током марта и априла завршена је обука летачког и особља за одржавање. Посаде су имале вежбе бојевог гађања у свим, па и најсложенијим метео-условима, као и ноћу. То је пре само неколико година од нас било удаљено – светлосне године – указују у 714. противоклопној ескадрили „Сенке“, у чијем саставу су нове летелице.

„Мома“ се спрема за „Ербас“

Државни и војни врх решен је да се Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“ заједно са „Ербасом“ уздигне у регионални центар за ремонт хеликоптера овог произвођача. Са овом компанијом начелно је постигнут договор да уградња српског наоружања уђе у званични портфолио ове фирме, чиме би постало саставни део понуде овог реномираног произвођача. Саставни део овог подухвата је и модернизација постојећих хеликоптера „газела“ и „гама“, које још имају будућност у ВС.

Чека се С-300

Истовремено са набавком ваздухопловне технике, обнову је дочекао и систем противваздухопловне одбране. Набавка и испорука руског ракетног система малог и средњег домета „Панцир“ драстично је ојачала заштиту српског неба. Војни врх Србије не крије ни следећи циљ – ракете великог домета које би у борбеном смислу потпуно забравиле ваздушни простор Србије. Многи сматрају да би оптимално решење за наш ПВО био ракетни систем С-300.

Извор: ИН4С


Напиши коментар