Технолошки гигант ИБМ: „Нећемо више да учествујемо у масовном надзору“


Илустрација: Више не мора овако близу да се приђе, ирис скенирају неприметно са 40 метара удаљености (Фото: Printscreen YouTube)

Технолошки гигант ИБМ је објавио да престаје са развојем технологије за препознавање лица, како би подстакао одговорно коришћење технологије.

Ова компанија је већ годинама велики играч у пољу технологије за надзор, али одлучили су да желе да „изађу из ринга“.

У писму Конгресу САД, генерални директор ИБМ-а, Арвинд Кришна, осврнуо се на смрт Џорџа Флојда, Ахмуда Арберија и Беионе тејлор, рекавши да би компанија волела да сарађује са властима како би постигла расну једнакост, преноси портал The next web.

Кришна је сугерисао да кључне промене политике морају да се десе кроз реформу полиције, одговорном употребом технологије. Због тога, како је рекао, ИБМ неће учествовати у прављењу „технологије за препознавање лица опште намене која би могла да се користи за масовни надзор“.

Фото: srbijadanas.net

„ИБМ се одлучно противи и неће одобравати употребу било које технологије, укључујући технологију препознавања лица коју нуде други добављачи, за масовни надзор, расно профилисање, кршење основних људских права и слобода или било коју сврху која није у складу са нашим вредностима.

Верујемо да је сада време да започнемо национални дијалог о томе да ли и како треба користити домаће агенције за провођење закона и на који начин би требало да користимо технологију препознавања лица“, део је његовог писма.

Подсетимо, прошле године је Национални институт за стандарде и технологију САД (НИСТ) објавио резултате истраживања који су говорили у прилог томе да системи за препознавање лица чешће греше ако су у питању људи Азијати или Афроамериканци, него када су у питању људи беле пути.

Прочитај још: Сан Франциско први забранио технологију препознавања лица – Народна банка Србије га уводи

Извор: Б92


Напиши коментар