Њујорк тајмс: Вучић и Тачи склопили тајни договор са променом граница


Заклетва на Мирослављевом јеванђељу: „Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије РС, УКЉУЧУЈУЋИ И КОСОВО И МЕТОХИЈУ као њен саставни део“

Лист пише да су Вучић и Тачи направили тајни договор о условима будућег споразума, укључујући и идеју о мењању граница Косова

Александар Вучић и Хашим Тачи склопили су тајни договор између Србије и Косова, иза леђа ЕУ, а уз посредовање специјалног изасланика САД Ричарда Гренела, пише „Њујорк тајмс“ позивајући се на америчке званичнике.

У опширној анализи о односима између Београда и Приштине и Гренеловој улози у преговорима између две стране, амерички лист, између осталог, наводи и да је састанак Вучића и Тачија у Белој кући у Вашингтону, који је најављен за следећу недељу, такође уговорен без знања Брисела.

Присталице Гренеловог приступа преговорима Србије и Косова сматрају да тајни договор Тачија и Вучића оправдава нову америчку стратегију, наводи њујоршки лист. „Иако су њихове функције само номиналне, двојица председника имају утицај који далеко превазилази њихова уставна овлашћења”, пише „Њујорк тајмс”.

У споразуму се спомиње мењање граница

Позивајући се на речи четворо бивших америчких званичника који су цитирали особе укључене у преговоре, „Њујорк тајмс” пише да су Вучић и Тачи направили тајни договор о условима будућег споразума, укључујући и идеју о мењању граница Косова.

Преговори су стали када је тадашњи премијер Косова Аљбин Курти рекао да је он тај који има уставна овлашћења да одређује политику преговора, а не Тачи.

Гренел је тада јавно говорио против Куртија, плашећи се да би могао да поквари планове Вучића и Тачија, рекао је Џејмс Хупер, један од четворо америчких званичника на које се лист позива.

„Тајмс” у тексту о Вучићу говори као савезнику Русије, од којег Гренел није захтевао ништа посебно, док је појачан притисак извршио на Приштину.

„Заборавили смо ко је наш клијент”

„Заборавили смо ко је наш клијент. То није Србија, него Косово, држава коју смо створили, водили и штитили”, рекао је Дејвид Филипс, стручњак за Балкан и некадашњи саветник за Косово у Стејт департменту.

Да би присилио Косово да одустане од тарифа на српску робу, Гренел је претио повлачењем америчке подршке Косову. У марту је Америка замрзла помоћ Приштини вредну 50 милиона долара. Исте недеље, истакнути републиканци су предлагали повлачење америчких трупа са Косова, подсећа „Тајмс“.

„Косово никад није видело дипломату као што је Гренел. Он више има стил силеџије него дипломате”, рекла је Брикена Хоџа, директорка Косовске иницијативе за стабилност.

Лист даље наводи да критичари предстојећег састанка у Белој кући сматрају да се на тај начин награђују двојица лидера који су оптужени за слабљење демократских институција у својим државама и да таква стратегија једноставно не може да функционише.

„Њујорк тајмс” наводи да је Трампова администрација напустила ранију америчку политику према Косову и пре него што је Гренел ступио на дужност. У лето 2018, амерички званичници изразили су отвореност према свежим решењима за сукоб Србије и Косова, укључујући и промену граница.

То је довело до неслагања са Европском унијом, која су само ескалирала када је за посредника именован Ричард Гренел. Он је преговоре преотео од ЕУ и организовао је самите и конференције без икаквог учешћа Уније.

Истина о три споразума

Почетком године, Гренел је издејствовао три мини-споразума које је прогласио за преокрет у односима између Београда и Приштине, а који су се тицали поновног успостављања саобраћајних веза. „У стварности, међутим, две државе су, према документима у које је Тајмс имао увид, потписале одвојене документе са различитим формулацијама“, стоји даље у анализи „Њујорк тајмса“.

У тексту даље пише да ови споразуми нису били званични, већ је више било реч о писмима о намерама које су потписали званичници на нижим нивоима. Осим тога, они су практично представљали копије већ постојећих споразума чијем потписивању је посредовала ЕУ, пише „Тајмс“.

Извор: Стање ствари


Напиши коментар