Џорџ Орвел – писац романа о тоталитарној будућности света


Енглески писац Ерик Артур Блер (1903-1950), познат као Џорџ Орвел, чија су антиутопијска дела визија могуће тоталитарне будућности света и алегорична сатира модерне диктатуре, рођен је на данашњи дан 1903. године.

Најпознатија Орвелова дела су романи „1984“, „Животињска фарма“, „Бурмански дани“, есеји „У киту“, „Критички есеји“, „Лов на слона“, „Енглеска, ваша Енглеска“, као и ратни дневник из Шпанског грађанског рата „Каталонији у част“.

Крајем 1936. године Орвел је отишао у Шпанију да извештава о грађанском рату који је избио између фашиста и републиканаца.

Придружио се комунистичкој милицији (ПОУМ). Борио се на фронтовима Арагон и Теруел и добио чин потпоручника. На фронту је тешко рањен у гркљан, што ће трајно утицати на његов глас.

Убрзо је дошао у сукоб са саборцима и морао је да побегне из Шпаније јер су комунисти желели да га убију.

Током Другог светског рата Орвел је радио као новинар. Британско Министарство рата касније му је послужило као модел за Министарство истине у роману „1984“.

Роман „Животињска фарма“ донео је Орвелу светску славу. У њему група животиња из сеоског дворишта протерује људске господаре и успостави сопствену власт. На крају, интелигентне животиње, жељне моћи, руше револуцију и стварају облик диктатуре чији су ланци гори и бездушнији него људски.

Како истичу књижеви критичари, морална порука ове књиге није била искључиво усмерена против комуниста, већ против свих држава које гуше права и слободе својих грађана.

Роман „1984“ јесте прича о власти која се одржава системским извртањем истине и непрестаним преправљањем историје ради властитих циљева.

Џорџ Орвел умро је 21. јануара 1950. године. Сахрањен је у цркви Свих светих у Сатон Кортнију, у Оксфордширу.

Извор: Независне


Напиши коментар