Милош Биковић ће свој хонорар од „Кошара“ уступити породицама погинулих војника


Фото: Omega Production

Ја не кријем ово дело зато што желим да људи који су се пре две деценије борили за нашу земљу и који су дали своје животе и здравље, који су учинили велику жртву за наш дом, да они знају да се њихов подвиг памти и поштује и да смо им на томе захвални.

Иако је снимање филма и серије „Кошаре“, за које је сценарио написао Ђорђе Милосављевић а режира их Балша Ђого, тек на почетку, влада велико интересовање. Прича је базирана на сведочанствима војника који су се храбро борили у истоименој бици, која се догодила 1999. године, када су војници СР Југославије у Караули Кошаре нападнути од стране ОВК и НАТО јединица које су бомбардовале територију СР Југославије.

Како „Блиц сазнаје“ наш популарни глумац Милош Биковић, који је дио пројекта, одлучио је да свој хонорар прослиједи породицама погинулих војника.

Информација је тачна. Постоје нека добра дела која се чине у тајности. То је зато да се не би човек гордио и како не би истицао да је он добар, али постоје и нека добра дела која се чине јавно када се тиме упућује нека порука. Ја не кријем ово дело зато што желим да људи који су се пре две деценије борили за нашу земљу и који су дали своје животе и здравље, који су учинили велику жртву за наш дом, да они знају да се њихов подвиг памти и поштује и да смо им на томе захвални. Могу само да замислим кроз шта су они прошли. Могу да кажем, без жеље и права да се поредим на било који начин са јунацима, да се данас наставља њихова борба али данас, она је друге врсте, борбена линија је на телевизијама, у новинама, на платформама, у књигама, на екранима, то је културолошки, информациони рат, где последица пораза није губитак живота већ губитак душе и смисла, где је један од многих непријатеља заборав. Екипа филма и серије, радом на овом пројекту „Кошаре“ бори се против њега, да тај величанствени подвиг наших јунака добије својеврсни споменик – изјавио је за „Блиц“ Милош Биковић.

На питање да ли је већ имао прилику да се упозна са породицама погинулих хероја, глумац каже:

Нисам ступио у контакт са породицама погинулих војника, али сам имао контакта са преживелим војницима који су учествовали на Кошарама. Много значи када неко ко је то преживео може да буде на снимању и помогне својом експертизом – истиче уметник.

До сада, ова тема није обрађена у играној форми. Снимање „Кошара“ ће обухватити велики број локација, од Суве планине, Власине, Београда, многобројних мањих градова у Србији, Зеленгоре, Таре, Црне Горе… Планирано је да снимање буде завршено у последњој недељи новембра, а биоскопска премијера се очекује фебруара 2021. године. Серија од четрнаест епизода биће премијерно приказана у априлу 2021. на годишњицу битке, на каналу Суперстар ТВ.

У пројекту поред Јована Јовановића, Луке Грбића, Виктора Савића, Милоша Биковића, Милице Стефановић, Милене Радуловић, Милоша Самолова, Александра Радојчића, Младена Совиља, Владана Гајовића, Милорада Капора играће и Жарко Лаушевић и Никола Којо.

– И Жарко и Никола играју ликове са јако сложеним карактерима и мислим да ће се и након приказивања доста дискутовати о томе које особе су приказане кроз њихове ликове. У том смислу рећи ћу само да Никола Којо игра Црног – открива један од продуцената Владан Анђелковић.

Извор: ИН4С


Напиши коментар