Надзор можданих таласа – контролни сензори на главама кинеских војника


Фото: Спутњик / Виталиј Анков

Послодавци користе ову технологију „емоционалног надзора“, како би повећали продуктивност и профит.

У фабрикама, компанијама и војсци у појединим деловима Кине примењена је нова врста надзора запослених и војника. У питању је такозвани „емоционални надзор“ путем можданих таласа који прате промене расположења.

Нова врста надзора функционише тако што се бежични сензори постављају у капе или шешире запослених који у комбинацији са алгоритмима вештачке интелигенције примећују емоције запослених попут беса, анксиозности или туге и друге, преноси „Business Insider“.

Послодавци користе ову технологију „емоционалног надзора“, како би повећали продуктивност и профит.

На југо-истоку Кине у граду Ханџоу компанији која се бави производњом електричне енергије профит је скочио за 315 милиона долара од када је та технологија уведена 2014. године, рекао је представник те компаније Ченг Џингжау за „South China Morning Post“.

Он је казао да нема сумње у ефекте технологије „емоционалног надзора“ те да подаци показују да предузећа која је користе раде по вишим стандардима.

„South China Morning Post“ пише да је више десетина компанија и кинеских војника користило неки од програма „емоционалног надзора“ који носе назив „Neuro Cap“, а које је финансирала држава. Ти програми направљени су на универзитету Нингбо.

„У почетку је програм изазивао отпор и нелагодност јер су запослени мислили да можемо да чујемо и њихове мисли. Након неког времена навикли су се на уређај и носили су га по цео дан на послу“, рекла је професорка са Универзитету Нингбо Џин Џиа.

На основу података које су добијали путем те технологије, послодавци су могли да пошаљу запослене на слободан дан или да донесу одлуку о прерасподели на неко друго радно место.

„Када систем изда упозорење, руководилац тражи од радника да узме слободан дан или да пређе на неко друго место. Неки послови захтевају високу концентрацију. Нема места за грешку“, навела је она.

Друга врста сензора, коју је израдила технолошка компанија „Deayea“, наводно је коришћена код возача брзе пруге на релацији Пекинг-Шангај. Коришћена је капа коју је возач носио, а у коју је уграђен сензор који је могао упозорити у случају да возач заспи.

Извор: Стање ствари


Напиши коментар