Резултати конкурса Филмског центра Србије: Прошла „Деца Козаре“


После три покушаја на конкурсима Филмског центра Србије (од тога два пута у категорији за игране филмове са националном темом), пројекту „Дјеца Козаре“ редитеља Лордана Зафрановића коначно стиже подршка.

За филм који говори о страдању српског народа и најтрагичнијим тренуцима наше историје у доба НДХ, који ће снимати по сценарију Арсена Диклића, Зафрановићу овог пута стиже подршка у износу од 30.000.000 динара. То је резултат конкурса који је ФЦС објавио 19. фебруара ове године, у категорији Суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова са националном темом.

Жене и деца са Козаре у усташком логору у Дарувару. 1942, године.

Претходни безуспешни покушаји Зафрановића, подсећања ради, испраћени су великом полемиком у делу наше јавности, иако су из ФЦС стизале похвале пројекту „Дјеца Козара“, а образложење за такве одлуке конкурсних комисија били су мали буџети и недостатак новца. Како је Зафрановић тада изјављивао за „Новости“, читава прича о „Дјеци Козаре“ добила је врло непријатне размере, а то, по њему, само говори о несређеној ситуацији унутар кинематографије, и о великој борби за државни новац, у којој су конкурси постали „вучја јама“.

Последњи пут у Србији Зафрановић је снимао у Сомбору средином 2018, кратки филм „Порајмос 101“, по истоименом роману Душана Савића, који још није премијерно приказан.

Извор: Новости


Напиши коментар