Снима се филм о Жутој кући уз финансијску подршку Филмског центра Србије


Амерички редитељ Пол Кампф: Свет мора да чује за „жуту кућу“. Фото: Глас Српске

Филм америчког редитеља Пола Кампфа који се бави илегалном трговином људских органа у такозваној жутој кући у Албанији, добио је финансијску подршку Филмског центра Србије на управо завршеном конкурсу за дугометражни играни филм, сазнају „Новости“.

Комисија ФЦС (Предраг Гага Антонијевић, Игор Бојовић, Иван Карл, Биљана Србљановић и Југослав Пантелић) одабрала је пројекат којим ће ова болна тема за наш народ бити представљена на филму америчког аутора и на тај начин бројном гледалишту описати албанске злочине који су се дешавали у „жутој кући“. Одлуку комисије, како сазнајемо, подржао је и Управни одбор ФЦС.

Редитељ, сценариста и продуцент Пол Кампф у прошлости је радио са великим глумачким именима, попут Лоренса Фишбурна (Имприсонед), а за „Новости“ је у ранијем интервјуу открио да је филм, радног наслова „Жетва“, заснован на роману Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“. У питању је истинита прича о богатом Немцу коме је пресађено срце српске жртве у „жутој кући“. Он после трансплантације почиње да сања непознате пределе, људе и плавооког дечака, а потом одлази на Косово у потрази за одговорима.

– На путу од Лос Анђелеса до Сан Франциска у авиону сам на Киндле сервису пронашао Џелетовићеву књигу. Био је то веома лош превод, али, чак и таква, ова прича ме је освојила – присетио се Кампф, а потом, припремајући се за писање сценарија, почео да чита новинске чланке, интервјуе, да гледа документарце…

Прочитај још: Резултати конкурса Филмског центра Србије: Прошла „Деца Козаре“

Просечном Американцу прича о Србији, Косову и Албанији је и непозната и компликована, али Кампф сматра да је добро за филм што проговара са позиције некога са стране, некога без предрасуда, кога не могу оптужити да је пристрасан.

– Намеравам да испричам чињенице о ономе што се десило, али и да питам где је био НАТО, где Русија, а где Америка док се то дешавало. Зашто нисмо реаговали – рекао нам је тада Кампф.

Комисија је новац доделила и дебитантском остварењу Недељка Ковачића „Вера“, заснованом на истинитој причи о Вери Пешић (1919-1944), шпијунки из Другог светског рата, коју су неки називали и „српска Мата Хари“. Осим режије, Ковачић је и написао сценарио за филм о младој жени из Лесковца која је са само 19 година дошла у Београд и врло брзо постала четвороструки тајни агент.

Прочитај још: Амерички редитељ: Злочини из „жуте куће“ не застаријевају, интернационализоваћу причу о „српском срцу Јохановом“

Извор: Новости


Напиши коментар