Информације цуре из Хага: Имена сведока у рукама терориста


Фото/Илустрација: Зграда хашког трибунала

Представници Специјалног суда за ратне злочине на КиМ, са седиштем у Хагу, преузели су у четвртак из канцеларије Удружења ветерана ОВК у Приштини документе везане за суђења пред овим судом, који су дан пре тога достављени бившим албанским борцима.

Потпредседник Удружења Насим Харадинај потврдио је претходно да су добили позив анонимне особе из специјализованих већа из Хага и упозорење да ће у њиховим просторијама поново бити спроведена рација у потрази за новим досијеима, и додао да они неће предати документе без присуства косовске полиције.

Како су пренели приштински медији, у канцеларије у којима је седиште ветерана такозване ОВК, у среду, око 15.30, донети су нови документи Специјалног суда, међу којима и судски досијеи, информације о сведоцима, као и докази које је Суду пружила Србија. Документе је донела непозната особа, коју су у Удружењу прозвали „Муња 2“, будући да се пре десетак дана десио идентичан случај, када је други маскирани човек донео 4.000 сличних докумената, са именима заштићених сведока против ратних злочинаца ОВК. Он је тада најавио да ће ветеранима бити достављено још 7.000 досијеа.

Насим Харадинај је рекао да се из најновије „пошиљке“ види како Специјални суд, односно његови тужиоци сарађују са Србијом и представио три папира која то потврђују. Додао је и да је то ударац за Специјално тужилаштво, као и да је особа која је испоручила досијее изјавила да ће то поновити.

– Овим чином су угрожени поступци пред Специјалним судом и очигледно да је то био и циљ – каже, за „Новости“, бивши српски специјални тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Како су медији раније објавили, међу папирима који су из суда „процурили“ налази се и његова преписка са Клинтом Вилијамсоном, првим тужиоцем специјалног истражног тима Европске комисије за испитивање трговине људским органима на КиМ.

– Мислим да су сви папири који су достављени Организацији ратних ветерана веродостојни, иако то није лако тврдити, и да је у питању, најблаже речено, међународни скандал, а најтачније криминал – каже Вукчевић за „Новости“. – Наравно да су овим поступцима угрожени сведоци. Када сазнају да њихова имена више нису заштићена, промениће се и квалитет њиховог сведочења, посебно ако знамо шта се претходно дешавало са сведоцима против Рамуша Харадинаја.

У време када је Вилијамсон радио на извештају, сведоке је саслушавао у просторијама Тужилаштва за ратне злочине у Београду. Српско тужилаштво пружало је логистичку подршку и позивало на разговор оне за које је Вилијамсон био заинтересован, али тим саслушањима нису присуствовали. Имена управо тих људи наводно су сада у рукама припадника некадашње ОВК. Они су листом забринути за своју судбину, будући да је више сведока против Рамуша Харадинаја у Хагу под мистериозним околностима убијено или су извршили самоубиства.

Оставка заменика тужиоца
После скандала са досијеима који су се обрели у канцеларији ветерана тзв. ОВК, заменик тужиоца у Специјалном тужилаштву у Хагу Кваи Хонг Ип поднео је оставку, јавили су приштински медији. Ип је неко време био на положају специјалног тужиоца, после одласка Давида Швендимана, и у том својству је испитивао чланове тзв. ОВК који су били позвани у Хаг као осумњичени.

И адвокат Небојша Влајић, који се налази на списку заступника пред Специјалним судом за ратне злочине на КиМ, убеђен је да је овим најновијим чином дефинитивно подривен и доведен у питање рад Специјалног суда.

– Да су хтели да утврде и у првом и у овом случају ко је донео документе, већ би то урадили – каже Влајић. – Ћутање званичника може да значи да је све то истинито и да су у рукама ветерана ОВК заиста имена сведока који су у Београду, путем замолнице, дали изјаве у вези са ратним злочинима. Тактика Специјалног суда је да ништа не говори, али у овом случају онеспокојава чињеница да не знамо ни да ли је покренута истрага, ни докле је стигла.

У међувремену је косовско Специјално тужилаштво потврдило да су њихове колеге у Хагу покренуле истрагу првог случаја предаје 4.000 досијеа Организацији ветерана тзв. ОВК.

Прочитај још: Испливава истина: Како се у Хагу уништавају докази који би ослободили Србе

Извор: Новости


Напиши коментар