Полиција без законског основа успоставља систем препознавања лица и обраде биометријских података!

Илустрација: Више не мора овако близу да се приђе, ирис скенирају неприметно са 40 метара удаљености (Фото: Printscreen YouTube)

Систем надзорних камера у оквиру пројекта „Сигуран град“ према последњим изјавама званичника, подразумеваће 8.100 камера у Београду уместо 1.000, како је у почетку најављивано, а полиција ће располагати и са 2.500 камера постављених на јавним местима, као и са још 3.500 покретних камера.

Лист „Данас“ у издању за понедељак, пише да ће на униформе полицијских службеника бити закачено још 1.500 камера, док ће још 600 бити лоцирано на полицијским аутомобилима, као и да је повереник за заштиту података о личности Милан Мариновић упозорио поводом тога што ће све ове камере бити прикачене на софтвер за детекцију који ће бити у стању да аутоматски препозна и издвоји, у виду фотографије и кратког видео описа, лик сваког ко на њима буде снимљен, да тако нешто није законом регулисано.

„Ми имамо законски основ за видео надзор. Полиција већ спроводи овај надзор и ту нема ничег спорног. Проблем је код система препознавања лица и обраде биометријских података. Постојећи закони нису дефинисали ову област. Суштински овај систем надзора не би смео да се примењује пре доношења закона који ће регулисати ту област„, изјавио је Мариновић за „Данас“.

Према његовим речима раније је постојао план да нова Влада напише нови Закон о видео надзору, који би као посебну област дефинисао имплементацију система препознавања лица.

Прочитај још: Мрачна будућност је почела: Камере нам из даљине скенирају око и прате нас

Извор: Бета

  • 1
    Share

Напиши коментар