Спомен-костурница на острву Видо биће комплетно довршена у складу са оригиналним пројектом


Данашњи изглед костурница

Спомен-костурница на острву Видо биће комплетно довршена у складу са оригиналним пројектом, уређена и осветљена, уз сталну изложбу о страдању српске војске током и после Албанске голготе и стравичног умирања на Крфу и Виду у Првом светском рату, најавио је у понедељак, 28. септембра, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је навео да ће такође бити постављене бронзане статуе српских војника на улазу у маузолеј, према оригиналном пројекту архитекте Николаја Краснова из 1938. године, при чему ће фасада бити комплетно очишћена и сређена, а уредиће се и прилазне стазе, пише еКапија.

Оргинални пројекат из 1938. године

Он је рекао да ће Спомен-костурница, Морнарички крст поред ње и комплетан прилаз бити осветљени најквалитетнијом расветом, компјутерски подешаваном, осветљење ће бити беле боје свакодневно, а у бојама српске тробојке током наших државних празника.

Фото: Новости

Када државна делегација Србије буде долазила на Видо како би одала почаст нашим јунацима, осветљење ће бити црвено као симбол крви коју су наши војници пролили у Првом светском рату за Србију, објаснио је он.

Министар је напоменуо да је израда и постављање статуа и уређење маузолеја и простора око њега требало да буде окончано ове године, али су пандемија коронавируса и затварање граница то одложили за почетак следеће године.

На дну Јонског мора почива 5.000 српских војника
„Сахрана“ српских војника – мученика у Јонском мору

Спомен-костурница на острву Видо је саграђена 1938. и у њу су пренете кости српских војника који су били сахрањени на 27 гробаља на Крфу.

У касетама маузолеја су кости 1.232 војника чија су имена знана, док су кости око 1.500 незнаних јунака у бункерима маузолеја.

На дну Јонског мора, у плавој гробници, ка којој је и окренут маузолеј, почива око 5.000 српских војника.

Због избијања Другог светског рата маузолеј није завршен, никада нису израђене две бронзане статуе српских војника, чија висина треба да буде 3,5 метара и које треба да стоје на улазу и одају почаст српски војницима који почивају у Спомен-костурници, као и онима који су покој нашли на дну плаве гробнице, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Извор: Б92


Напиши коментар