Хероини Милунки Савић, ускоро прва меморијална соба у Јошаничкој бањи


Фото Центар за културу „Градац“

Достојно дела и лика велике Милунке Савић, хероине Балканских и Првог светског рата, у Јошаничкој Бањи ће, на понос и незаборав на ову храбру жену, ратницу и хуманитарку, 9. октобра бити отворена прва меморијална соба.

На овом, дуго очекиваном месту, које ће подсећати на несвакидашњи ратни, али и животни Миланкин подвиг, убудуће ће, стална интерактивна изложбена поставка, бити место сусретања са делом српске историје коју је она обележила.

Изложба има три сегмента. Централно место припада мозаику од њених бројних фотографија иза којих се отварају аутентични филмови из Великог рата, а које уз помоћ таблета и мобилних телефона, покреће специјално креирана апликација. Тако да ће посетиоци, док прате мозаик, имати утисак да стоје пред живом хероином. Други део изложбе су импровизовани војни ровови -српски и аустроугарски, који ће посетиоцима приближити услове у којима је Милунка Савић војевала. Уз ова два топа, биће приказани војници, њихове униформе, ратне застве. А трећи сегмент у оквиру изложбене поставке су предмети, документи, насловнице француског дневника „Л петит журнал“ који је извештавао о храбрости и пожртвовању не само српске ратнице, већ и народа и његове војске.

САВРЕМЕНО Мозаик фотографија покреће специјална апликација , Фото Центар за културу „Градац“

За овај својеврсни дуг којим се Србија одужује Миланки, најзаслужнији је тим којим је руководио Дејан Котуровић, директор Центра за културу „Градац“ из Рашке, аутор поставке др Душан Јововић, мултимедијални уметник из Беогрда који је недавно сличном поставком задивио Париз, као и Данијела Матовић, историчарка уметности у Центру за културу „Градац“. А комплетну реконструкцију спомен-комплекса и сталну интерактивну изложбу финансирали су Министарство културе и информисања, делом и Општина Рашка, донацијама.

Не може изложба у руину

Спомен-комплекс Милунки Савић у Јошаничкој Бањи, недалеко од села Копривница , у оквиру којег је обновљена и њена родна кућа, подигнут је пре 25 година. Недуго после изградње, заборављен је, препушен небризи и пропадању.

Годинама урушаван, захтевао је комплетну обнову. И да се то није догодило, не би било ни ове драгоцене изложбе, која је неспојва са руином.

– Поносан сам на све који су допринели да се спомен- комплекс обнови и да изложба заживи у месту са ког је хероина Милунка Савић кренула прво у Балканске, а потом у Велики рат -казао је аутор поставке др Душан Јововић. – Највећи изазов је био како да на овом, релативно малом простору, укомпонујемо уметничко-документарну целину. Захвалан сам ARTBEAT тиму, вајарима, продуцентима коауторима на дивној сарадњи и подршци.

Извор: Новости


Напиши коментар