Албанци спремају нову опасну иницијативу: Заједница албанских општина на југу Србије!


Архивска фотографија: Млади Албанци у Бујановцу

После опстанка свеалбанске власти у Прешеву и Бујановцу, ускоро би се на листи захтева Албанаца са југа централне Србије могао наћи још један: формирање тзв. Заједнице албанских општина, која би била пандан Заједници српских општина на Космету, а која је договорена пре седам година – сазнају „Новости“.

Нимало случајно, ова идеја се разрађује баш у моменту када Београд инсистира да се за бриселским столом нађе питање формирања ЗСО на Космету, а што Приштина упорно игнорише. Народни посланик Српске напредне странке из Бујановца Ненад Митровић каже за наш лист да се на локалне албанске лидере „који по мишљење иду у Тирану“ врши притисак, с обзиром на то да је у Бриселу настављен дијалог Београда и Приштине око постизања свеобухватног споразума.

– Прошле недеље троје посланика из републичког парламента Србије са уједињене албанске листе поново су боравили у Тирани. Све указује да је ово вид провокације и притиска, а све чешће се спекулише о формирању заједнице Албанаца на југу Србије. То се још не пласира као званични захтев, али је из више албанских извора потврђено да се увелико о томе договара на релацији Приштина – Тирана – каже Митровић за „Новости“.

Представници Албанаца трију општина на југу централне Србије, подсетимо, пре две године су усвојили декларацију којом су од Београда, Приштине и Брисела затражили да се у процес преговора, као и у финални споразумни документ, уврсте и решавање статуса албанске мањине из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Иначе, власти у Приштини су у понедељак основале Канцеларију за пружање помоћи грађанима Прешевске долине, односно из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа. Како је најављено, Канцеларија ће им се „наћи при руци“ у областима образовања, културе и економије. Формирање Канцеларије је међу политичким представницима Срба у овим општинама изазвало револт, јер сматрају да је то тело настало као вид додатног притиска на Албанце да не дозволе да Срби постану део власти, а не како би се помогло Албанцима који живе на овом подручју.

Мирослав Здравковић: Колики је број Албанаца на југу Србије?*

Број деце која иду у основне школе послужио ми је да грубо проценим број Албанаца у ове три општине. Тачније, пад тог броја. Проблем је чињеница да у овим општинама не живе само Албанци, већ и Срби и Роми који се такође из њих исељавају.

У односу на 2005. у последњој школској години број основаца смањен је за 47,6% у Бујановцу и за 53,8% у Прешеву. То нас доводи до грубе процене да је у ове три општине остало мало мање од 30.000 Албанаца. Колико мање захтева прецизније пописивање од овог коришћења података о деци у основним школама.

– Свака помоћ за ове три општине је добродошла. Отварање Канцеларије је политичка одлука која у нашој јавности изазива различите коментаре и доживљава се као провокација предстојећим разговорима у Бриселу. Што се мене тиче, очекујем да додатна помоћ општинама од стране Канцеларије испуни очекивања албанског становништва у реализацији локалних пројеката – каже, за „Новости“, Зоран Станковић, председник владиног Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Он додаје да ће Координационо тело наставити да реализује пројекте из свих области важних за бољитак грађана ових општина, као и да Република Србија посебну пажњу посвећује пружању помоћи тим локалним самоуправама, и „интензивно прати политичке и друге активности. Спремна је да у сваком тренутку адекватно реагује на све изазове у интересу грађана наше земље“.

Симболичне суме

Наиван је онај ко верује да ће Канцеларија коју је основала Приштина конкретно помоћи Албанцима на југу Србије, јер када се погледа колико се новца у овај крај улаже из буџета Србије, јасно је да је реч о симболичним бројкама које треба да стигну са „Косова“ – каже Митровић.

Он ту тврдњу илуструје подацима да је Влада Србије у прошлој години само за инфраструктурне пројекте у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи издвојила два милиона евра, што нису једина средства која су стигла од државе, док је као помоћ „Косова“ Албанцима на југу централне Србије стигло 40.000 евра.

Извор: Новости
____________________________
* Колики је број Албанаца на југу Србије?, Макроекономија, 23. маја, 2019.


Напиши коментар