Код Лајковца израња вила из римске епохе: Раскошни објекти на комплексу од 40 хектара


Археолошко налазиште Анине, Фото: Завод за заштиту културе Ваљево

Интезивна истраживања у Анинама, у Ћелијама код Лајковца, које се већ сматрају за један од највећих, али и најбоље очуваних и испитаних археолошких локалитета римског периода у Србији настављена су упркос епидемији вируса корона!

На ушћу реке Љиг у Колубару, недалеко од Ибарске магистрале, археолози су, наиме, пронашли остатке раскошне виле и многобројне објекте газдинства чији је власник, по свему судећи, био велепоседник, а комплекс се простире на више од 40 хектара.

Уз то, у Анинама је пронађена колекција новца која се убраја у највеће из те епохе на подручју Србије. У питању је изузетно велико пољопривредно добро из четвртог века, комплекс са стамбеним и економским делом, те гробљем. Истражен је тек десети део виле која се, по проценама стручњака, простире на више од 4.000 квадратних метара.

Тромеђа римских провинција

– Насеље Анине изгледа да је имало велики значај, јер је на раскрсници важних путева који су водили из веома битних рударских области ка главним градским центрима, а приближно је било и на тромеђи три римске провинције, Далмације, Паноније и Горње Мезије – објашњава Арсић.

– По квалитету налаза и архитектуре, остаци се разликују од оних из руралних насеобина у брдско-планинским пределима западне Србије.

Пронађени су добро очувани остаци шест просторија виле рустике, зидови високи до два метра. Процењује се да је централни део грађевине био висок око осам метара, а вила је имала систем за грејање топлим ваздухом у свим просторијама!

– Тренутно истражујемо просторију која је део римског купатила, али још не знамо њену прецизну намену – каже руководилац пројекта, археолог Радивоје Арсић из Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву. – Сами Римљани обављали су некакве грађевинске измене, па су копали и оштетили значајан слој малтера. Међутим, јасно се види да је улаз у ту просторију водио од стране која је окренута ка реци Љиг, а на зидовима се назире и прозор.

Арсић истиче да најновија ископавања показују да је купатило имало и трем, чији су темељи откривени. У овој фази истраживања, археолози су пронашли и блок грађевина за који се није знало да постоји.

– На великом броју њива на локалитету Анине, приликом орања појављују се веће количине грађевинског материјала, углавном камења, којим је грађена вила, а које су сељани не знајући о чему је реч неретко користили чак за градњу свињаца – каже Арсић. – Близина Ибарске магистрале и лак приступ локалитету, идеални су за ову врсту туристичких објеката, какву нема ниједан сличан римски локалитет у Србији!

Аутор: Бранко Пузовић
Извор: Новости


Напиши коментар