Нови Пазар: Иницијатива да једна улица у овом граду понесе име по хероју са Кошара


Херој Насер Вучељ, погинуо бранећи отаџбину од минобацачке ватре на положају на Маја Глави, 1999. године

На другој седници Скупштине Града Новог Пазара, која је заказана за четвртак, 29. октобар, разматраће се предлог да се једна улица у том граду назове по хероју са Кошара Насеру Вучељу, јавља РТС.

Одлуку о промени назива ове улице разматраће одборници локалног парламента јер је Комисија за културно-историјске споменике и давање назива улицама и трговима усвојила захтев породице Вучељ и Војске Србије да се Мурска улица, у којој је живео, назове по Насеру.

Мајка Садија, борећи се са сузама, каже да нема дана да не помисли на Насера, буди се и лежи мислећи на њега.

– Мој син је погинуо као јунак, бранио је отаџбину. Отац му је тада био у Немачкој, сви су му говорили да иде код њега јер ће почети рат, али он није хтео. Желео је да служи војску, да се одужи држави, па да се онда, како је говорио, жени и ствара породицу. Такав је био наш Насер. Судбина није дала да сада и од њега имам снајку, унучад. Остала су само сећања и велика туга – јада се мајка погинулог војника.

Насер Вучељ погинуо је 19. априла 1999. године у рејону Маја Глава, током битке за караулу Кошаре, у време НАТО агресије.

Био је припадник 125. моторизоване бригаде. Имао је 21 годину.

Зелено светло за промену назива улице дало је и Министарство државне управе и локалне самоуправе, и поред негативног мишљења Бошњачког националног вијећа (БНВ) и Савета за међунационалне односе за која је навело да „нису правно обавезујућа“, додаје РТС.

Алија Вучељ, Насеров отац каже да их Насерови другови, официри и представници Војске Србије нису заборавили, да их обилазе и зову.

Жеља му је, како каже, да једна од улица у Новом Пазару понесе име његовог сина. Због тога су, заједно са представницима Војске, предали иницијативу локалној самоуправи.

Вијеће је у образложењу негативног мишљења навело да, имајући у виду да је Влада Србије приступила ажурирању адресног регистра, Град Нови Пазар треба да изради предлог одлуке о именовању свих улица у граду чиме би се решили сви појединачни случајеви.

Извор: Новости


Напиши коментар