Поново оскрнављена богомоља Свете Варваре на Рељиној Градини код Новог Пазара


Палили иконе / Фото М. Нићифоровић

Црква Свете Варваре на Рељиној градини код Новог Пазара, поново је, највероватније под окриљем ноћи, била на мети засад непознатих вандала који су ломили прозоре и унутрашњост светиње, а покушали су и да, палећи иконе и друге црквене реликвије, изазову већи пожар и запале цркву.

Одлуком Владе Србије, црква Свете Варваре проглашена је прошле године за културно-историјски споменик под заштитом државе. Богомоља је још у фази обнове и ускоро ће јој бити враћен оригинални изглед, а мештани Лукоцрева, Варева, Јерке, Шаваца и других околних села већ неколико година у њој обављају верске обреде.

Отац Гаврило, игуман манастира Ђурђеви ступови, који руководи обновом Свете Варваре, каже да је шокиран дрскошћу вандала, али да није изненађен, јер то није први пут.

Група младића из суседних села својевремено је мацолом и металним штанглама ломила драгоцене остатке цркве. Пронађени су и кажњени, али ни то није било довољно да се вандали окане свог сулудог наума да потпуно униште цркву – каже отац Гаврило.

Казао нам је и да је Света Варвара готово сваке године, бар по једном, а понекад и више пута, на мети вандала.

Ово је типичан пример бахатости, мржње и верске нетолеранције. Обавестили смо владику Теодосија, новопазарску полицију и друге државне институције. У петак ће нас примити и градоначелник Новог Пазара. Тражимо да вандали одмах буду пронађени и кажњени, тражимо да се једном за свагда заштити Света Варвара и верницима да се омогући да се у њој слободно моле Богу – наглашава отац Гаврило.

Новопазарска полиција није се оглашавала овим поводом, нити су у четвртак могла добити информација докле је стигла истрага.

Црква Свете Варваре удаљена је од центра Новог Пазара пет километара. Део је споменичког комплекса у Старом Расу. Подигао ју је око 1579. године епископ Симеон. Била је седиште Рашке епископије и у њој је столовао митрополит Максим који је 1656. изабран за патријарха српског.

Прочитај још: Нови Пазар: Запаљена табла са натписом манастира Tушимља

Извор: Новости


Напиши коментар