Скинута ознака тајности: Шест месеци пре бомбардовања СРЈ била спремна уцена

„Преговори“ у Рамбујеу

Са докумената из председничке библиотеке Била Клинтона скинута ознака поверљивости. Октивено да је шест месеци пре бомбардовања СРЈ била спремна уцена.

Како преносе Новости, шест месеци пред почетак бомбардовања Србије, 24. септембра 1998. године, Самјуел Бергер, тадашњи амерички саветник за националну безбедност, обавестио је председника САД Била Клинтона о припремама за ултиматум Србији.

Како показују документи са којих је скинута ознака тајности за „заустављање хуманитарне катастрофе на Косову и припрему политичког решења“, предлагао је „кредибилну претњу војном акцијом НАТО“.

„То подразумева притисак на НАТО да изда ултиматум са захтевом Милошевићу да предузме конкретне кораке за решавање хуманитарне и политичке кризе, или ће се суочити са војним одговором. Како би ултиматум био кредибилан, ми и наши савезници треба да будемо спремни да изведемо ограничене ракетне нападе, ако Милошевић не пристане да се повинује. Уколико истраје, треба да будемо спремни да изведемо шире ваздушне нападе како бисмо спречили његову способност да изводи војне и безбедносне операције на Косову“, препоручује Бергер.

Амерички спољнополитичким тим, каже Бергер, сагласан је да ослањање само на хуманитарне акције и дипломатске преговоре нема перспективу за успех. Тврди да процес преговора амбасадора Хила са Милошевићем и косовским Албанцима неће дати прихватљив споразум све док се насиље наставља, „бруталним акцијама српских безбедносних снага у комбинацији са повременим нападима ОВК“.

Резолуција Савета безбедности УН, усвојена са 14 према нула, уз узџаност Кине, и НАТО одлука да почне сакупљање снага значајни су кораци у нашим политичким и војним припремама за издавање ултиматума, док истовремено шаљу снажне сигнале Милошевићу. Резолуција УН помаже у стварању политичке базе за употребу силе за многе наше савезнике, али она експлицитно не дозвољава употребу силе – признаје он.

Стога Бергер упозорава Клинтона да овај приступ има своју цену и ризике, како политичке, тако и војне. Документ показује да је врх САД био свестан бројних препрека у Америци, међу савезницима, као и свету, за извођење овог плана.

„Овајање подршке савезника захтеваће велики напор, посебно са Русијом која се снажно супротставља употреби силе. Многи савезници ће желети да покушају са другом резолуцијом УН која ауторизује употребу силе пре него што НАТО изда ултиматум“, био је свестан Бергер.

Ипак, додаје да је нова резолуција мањи проблем од одлуке неких савезника да одустану од учешћа у операцији. Свестан је, каже, и да је проблематично одржавање консензуса, посебно ако се Милошевић делимично сложи са условима ултиматума.

„Мораћемо да се детаљно консултујемо са Русијом билатерално, као и кроз НАТО, како бисмо ограничили штету по наше односе“, истиче Бергер.

Прочитај још: Како би Балкан изгледао да су САД пристале на уступке које је Београд нудио у Рамбујеу?

Извор: Б92

Напиши коментар