У Сивцу постављена спомен-табла хероју са Кошара


Фото: Томи Тамаш

У Сивцу је свечано откривена спомен-табла погинулом борцу са Кошара Мирославу Маринкову, на његовој родној кући, која је реновирана удруженим снагама Фондације српских бораца, Савеза удружења бораца Србије (СУБОС), Удружења ветерана 72. специјалне бригаде и Општине Кула.

Таблу су, у присуству Мирослављевих родитеља Јована и Зорице, родбине, комшија, пријатеља и сабораца, открили председник Општине Кула Дамјан Миљанић и генерал Милорад Ступар, командант 72. специјалне бригаде и председник СУБОС.

– Мирослав је три године био мој возач, а у многим пословима моја десна рука. Били смо на заједничком задатку, који се зове – одбрана народа. Српски народ одувек живи на ветрометини, у сукобу, и стално даје жртве да би опстао, а једна од таквих жртава је и Мирослав – рекао је генерал Ступар.

Он је казао да је постојало једно дуже затишје, кад се ћутало о нашим борцима.

– Неки зли људи су нас нагнали да се одрекнемо своје традиције, своје јединице, својих бораца. Времена су се променила. У последњих десетак година ми слободно можемо да кажемо да није била кампања, већ агресија против нашег народа, да су биле битке на Паштрику и на Кошарама – истакао је генерал.

Заслужио и улицу

Фото: Томи Тамаш

Пуковник Миодраг Капор је предочио да је поднет захтев да се Балканска улица у Сивцу, у којој је кућа хероја са Кошара, преименује у Улицу Мирослава Маринкова. Удружење ветерана 72. специјалне бригаде већ је израдило нову уличну таблу, која је пробно била стављена изнад спомен-табле.

Мирослав Маринков, водник прве класе у 72. специјалној бригади, погинуо је у 28. години од снајперског метка током агресије НАТО.

Фото: Томи Тамаш

На игралишту прекопута његове куће у Сивцу је сазидана, а у јулу ове године откривена и освештана спомен-чесма њему у част.

– Као што смо тада најавили, обновили смо његову кућу, која је сада много бољи амбијент за живот. Његови родитељи су то заслужили свим оним што је Мирослав урадио за војску и за отаџбину. Кућа је обележена спомен-таблом, да сви који прођу поред ње знају да је ту рођен и живео носилац Ордена за храброст – рекао је пуковник Миодраг Капор, председник Удружења ветерана 72. специјалне бригаде.

Извор: Новости


Напиши коментар