Филмски центар Србије и Српска православна црква потписали протокол о сарадњи


Филмски центар Србије и Српска православна црква потписали су протокол о сарадњи, са циљем заједничке подршке и промоције културних вредности, духовности и традиције садржаних у кинематографским делима која су подржана од стране Филмског центра Србије, очувања културног наслеђа, савременог културног стваралаштва и очувања православне духовне баштине.

Овим протоколом се пројектима подржаним од стране Филмског центра Србије олакшава приступ и коришћење материјалних, културних и духовних добара којима располаже Српска православна црква, а који су неопходни за њихову реализацију. Филмски центар Србије ће разматрати захтеве за коришћење добара СПЦ и потом их прослеђивати Патријаршијској управној канцеларији Српске православне цркве.

Гордан Матић, директор Филмског центра Србије, поводом потписивања протокола са СПЦ-ом је рекао: „Филмски центар Србије препознаје потребе домаће кинематографије, а и жељу Српске православне цркве да на најбољи начин помогне у стварању филмова који остају као трајна културна и уметничка добра наредним генерацијама. Овај споразум, као и позитиван став Српске православне цркве према домаћим остварењима, сматрамо јако битним”.

Матић је истакао да се овакав протокол по први пут реализује у нашој кинематографији, те додао: „Верујемо да ће он значити домаћој филмског сцени, да лакше приступи реализацији филмова који имају овакве потребе. То је још једна у низу активности којом Филмски центар олакшава пут у стварању добрих филмова”.

Извор: РТВ


Напиши коментар