Чувена слика „Косовка девојка“ на изложби у Београду од данас до 16. октобра


Косовка девојка Уроша Предића. Фото: wikipedia

Једна од најпрепознатљивијих слика у историји српске уметности и културе „Косовка девојка“, који је насликао чувени сликар Урош Предић (1857 – 1953) биће изложена у Конаку књегиње Љубице од 2. до 16. октобра, најавили су организатори.

Слику је поручило Коло српских сестара, женско друштво основано 1903. године у Београду, које се бавило хуманитарним радом.

Настала је на основу цртежа из 1914. године, а као инспирација за слику Урошу Предићу послужила је народна песма Косовка девојка, коју је сматрао једном од најлепших у историји српске књижевности.

Предић је насликао идеализовани приказ епске јунакиње, Косовке девојке, која „вида ране смртно погођеном Орловићу Павлу“.

С обзиром да је настала у време Првог светског рата, слика се може тумачити као универзална сцена страдања у ратно време, а Косовка девојка као прва болничарка.

На тај начин, уметник је насликао општељудску трагедију која прати све велике ратне сукобе, а у ликовима Косовке девојке и Орловића Павла приказао је српски народ и његове патње у рату.

Слика је убрзо након настанка стекла велику популарност и била штампана на разгледницама које су продаване у хуманитарне сврхе.

Откупљена је од књижарског предузећа „Полет“ 1940. године и од тада се чува у Музеју града Београда.

Извор: РТВ


Напиши коментар