Истраживање у Србији показује: Огромна већина грађана за враћање војног рока


Око 73 одсто испитаника сматра да је потребно вратити војни рок због дисциплине младих и традиције.

То показује истраживање „Ставови грађана о безбедности“, чије је резултате представио Београдски центар за безбедносну политику.

Подаци показују да је поверење у институције безбедности стабилно и поново је на првом месту Војска Србије којој верује 65 одсто грађана, који такође сматрају да у војсци има најмање корупције, рекла је истраживач БЦБП Марија Игњатовић и додала да грађани верују да Војска може да заштити земљу.

Стабилно је поверење и у полицију, мада истовремено више од 70 одсто грађана сматра да је она корумпирана и да штити криминалце повезане са политичарима, политичаре и финансијске моћнике.

Када је реч о безбедносним претњама, грађани сматрају да највеће претње долазе изнутра – 73 одсто грађана као безбедносну претњу види „белу кугу“ и наркоманију (69 одсто), а као највеће спољне претње види мигранте (20 одсто), велике силе (18 одсто), САД (17 одсто) и Косово (15 одсто).

На питање у шта треба улагати, грађани на прво место због коронавируса стављају здравство, затим набавку оружја, смањење загађења, повећање плата за војску и полицију, у одбрану од поплава и друге природне непогоде и у опремање полиције.

Игњатовић је истакла да се из тога види да су ставови грађана донекле опречни, јер мисле да највеће претње долазе изнутра, а да треба јачати тврду моћ и улагати у војску и полицију.

До тога долази јер после Војске Србије и Српске православне цркве, на трећем месту грађани верују медијима, а највише се информишу путем телевизија које не преиспитују критички оно што говори власт, казала је Игњатовић.

Истраживач БЦБП Марија Павловић рекла је да се грађани у Србији осећају безбедно и то пре свега у свом дому, али да не мисле да државни органи доприносе њиховом осећају безбедности.

Извор: Б92


  • 17
    Shares

Напиши коментар