Њујорчани беже… у Србију?!


Илустрација: New York, Аутор: Terabass – Сопствено дело

Нова оаза никла је за Њујорчане гладне путовања који жуде за променом средине, а то је Србија, пише Њујорк пост.

„Подсећа ме на Вилијамсбург око 2010. године“, каже исељеник Дејвид Ричардсон (27), који је био у потрази за бегом из Њујорка пре неколико месеци, а завршио у српској престоници – Београду.

„Сада плаћам упола мање него што сам плаћао у Њујорку током пандемије да бих живео у апартману с погледом на цео Београд. Просто је: или платим двоструко и живим са више ограничења, или платим упола мање за више погодности и искустава са невероватним људима који желе да изађу у ресторане и разговарају о стварима које нису политика“, рекао је специјалиста за комуникације.

Ричардсон се састаје са пријатељима на кафи, излази у ноћне клубове и барове са наргилама, забавља се…

„Српски менталитет је веома поносит“, рекао је. „Они не виде вирус као препреку њиховом успеху и срећи.“

Пошто не захтева карантин за Американце, Београд је постао прави хит током пандемије. Ер Србија је успоставила 34 лета до аеродрома Џеј-Еф-Кеј у октобру, премашивши број од 24 лета из октобра 2019. године, чак и у „уклетој“ години када је летење у питању, пише Њујорк пост.

Фото/илустрација: Панорама Београда

Али у понедељак је америчка амбасада саопштила да је захваљујући 3.482 нових случаја ковида, српска влада наредила „да се све услуге, укључујући барове, ресторане, кафиће, продавнице, супермаркете, тржне центре, позоришта и биоскопе“ затворе од 21 сат до пет сати ујутро, од 17. новембра до „најмање“ 1. децембра.

Па ипак, чак и са јаком сценом ноћних клубова дуж реке, Њујорчани имају шта и да разгледају: Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, Београдску тврђаву и парк Калемегдан.

„Овај град има магичан начин да вас лечи: можете да истражујете скривене подземне тврђаве, да упознате традиције старе вековима и водите разговоре на различите теме“, рекао је Ричардсон, додајући да нова ограничења неће променити његове ставове. „Ако ствари наставе да се одвијају исто у Сједињеним Државама, са социјалним немирима и блокадама, мислим да ће све више и више људи долазити овде.“

То је оно што је у септембру намамило Јонија Јозефа, 35-годишњег планера догађаја из Вилијамсбурга, у Београд.

„Овде нисам имао притисак ковида“, рекао је. „То је као да се вратимо на оно што је било пре пандемије.“

Други су суздржани да поделе своје откриће из страха да ће бити осуђени.

Атуса Фарахани, становница Вилијамсбурга, рекла је да је углавном ћутала о својој посети Србији у октобру.

„Потпуно сам свесна како људима изгледа путовање током пандемије“, рекла је 36-годишњакиња која ради на мрежи. „Људи су или срећни што још увек путујем и радим своје или кажу: ‘Излажете друге ризику’. “

Фарахани је рекла да се придржава правила о маскама, путује са средством за дезинфекцију руку и цени установе које спроводе здравствене прописе.

Иначе, грађани Њујорка масовно беже из свог града. Од марта ове године иселило се готово 300.000 домаћинстава.

Катка Лапелосова, 33-годишњакиња из Бед-Стуија, заљубила се у град након посете у октобру.

„Отишла сам тамо у почетку само да бих напустила Њујорк, али сам на крају купила стан у Београду“, рекла је. У јануару ће се уселити у свој ‘мајушан, удобан’ једнособан стан који је платила 55.000 долара у улици коју је упоредила са Парк авенијом, збуњујући неке своје рођаке.

„Моји пријатељи и породица нису знали где је Србија. Мислили су да идем у Сибир“, рекла је „менаџерка садржаја“.

„Неки од њих мисле да је Милошевић жив и здрав“, рекла је, мислећи на бившег председника који је преминуо у затворској ћелији у Хагу 2006. године, док му се судило за ратне злочине.

Уместо тога, рекла је да је пронашла софистицирану земљу у којој је упознала несразмеран број локалних лекара и адвоката.

Али, „није све бајно“, рекао је анонимни Апер Ист Сајдер који је посетио Београд раније овог месеца. „Загађење је било застрашујуће… са непријатним, сувим ваздухом.“

Према Ер Вижуалу, квалитет ваздуха у Београду сврстао га је у првих пет најзагађенијих градова за октобар. А 2019. постигао је 16. место на листи најзагађенијих градова на свету.

Ипак, у друштвену сцену не треба сумњати.

Прошлог месеца, Џенифер, 36-годишњакиња из Хелс Кичена, кренула је у тродневно путовање у Београд преко Ер Србије са Џеј-Еф-Кеја да прослави свој рођендан. Њен „хотел са четири звездице коштао је само 50 долара за ноћ“. Планира повратак овог пролећа.

„Мушкарци су врло згодни – високи, ‘тамни’ и згодни“, рекла је. „Мислим да морам да се вратим само да бих пронашла мужа.“

Извор: Б92


Напиши коментар