НАТО идуће године организују велике војне вежбе на целом Балкану, осим у Србији


НАТО, терористи модерног доба

Оружане снаге САД и савезници из НАТО одржаће крајем пролећа и почетком лета идуће године велику војну вежбу „Бранилац Европе 21“ (Defender Europe) на целом Балкану, осим Србије, сазнаје портал Балканска безбедносна мрежа.Како се наводи, вежба ће мањим делом бити одржана и на Балтику и у Немачкој.

„Дефендер 21 ће користити скоро све веће војне полигоне региона Слуњ у Хрватској, Мањачу у Босни и Херцеговини и Криволак у Северној Македонији. Вежбаће се и на планини Сињајевина у Црној Гори, а у Грчкој у близини луке Александрополис на граници са Турском. Предвидјено је и коришћење базе Бондстил код Урошевца. Одржаће се на укупно 64 локације: 31 полигону, 13 цивилних и 10 војних аеродрома, као и шест поморских лука и четири резервне локације“, наводи се.

У тексту пише и да ће од већих америчких војних јединица у вежби учествовати 82. ваздушно-десантна дивизија, 173. падобранска бригада из Вићенце у Италији и 53. пешадијска бригада Националне гарде Флориде. Оне ће имати подршку транспортне авијације, морнарице и више јединица за борбену подршку.

„Defender Europe 21“ друга је по реду из серије вежби „Defender Europe“.

Прва је одржана ове године и била је највећа америчка војна вежба у Европи у протеклих 25 година, али је ангажман трупа био преполовљен због епидемије коронавируса.

„Defender Europe одржаваће се сваке године како би војске САД и савезници проверавали увежбаност за заједничке операције и јачање интероперабилности. У непарним годинама број ангажованих америчких трупа ће бити мањи у односу на парне због сличних вежби на Пацифику“, наводи портал.

У Албанији ће бити стационирано око 8.000 америчких војника, а Министарство одбране у Тирани објавило је и фотографије са планске конференције за вежбу. Албанија најављује „Дефендер 21“ као једну од највећу медјународну и једну од највећих војних вежби икада одржаних у њиховој земљи.

Паралелно са америчком, велику вежбу у региону у 2021. изводиће и НАТО.

У званичном календару вежби Врховне команде Савезничких снага НАТО у Европи стоји да ће вежба „Чврсти бранилац 21“ (Стеадфаст Дефендер 21) бити одржана од 20. маја до 22. јуна на територији Мадјарске, Румуније и Бугарске.

„Чврсти бранилац 21“ се најављује као једна од највећих НАТО вежби последњих година, са циљем да се интергрише што више борбених и неборбених елемената НАТО и држава чланица, како би били што спремнији за изводјење заједничких војних
операција.

Извор: Бета


Напиши коментар