Новак Ђоковић поклонио КБЦ „Драгиша Мишовић“ најсавременији скенер


Фото: novakdjokovic.com

У КБЦ Драгиша Мишовић данас је пуштен у рад најсавременији скенер апарат, вредан 210.000 евра, који ће помоћи бржој дијагностици ковид пацијената, а који је тој болници предао најбољи тенисер света Новак Ђоковић.

Ђоковић је искористио прилику да се захвали здравственим радницима, који више од десет месеци раде у ванредним условима и боре се за животе многих људи.

„Здравствени систем је под константним притиском и надам се да ће овај скенер најновије генерације успети да мало олакша неке околности и да омогући већем броју људи да добију најбољу дијагностику за кратко време“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да у време епидемије сви треба да се ујединимо и пружимо подршку здравственом систему и свим здравственим радницима који мукотрпно, од јутра до мрака, дају све од себе за здравље људи.

Директор КБЦ Драгиша Мишовић проф. Владимир Ђукић рекао је да ће пацијенти који се лече од ковид 19 у тој установи, посебно пацијенти који су на механичкој вентилацији, имати за 15 секунди прецизну дијагностику плућа и других органа.

Када корона прође, каже он, апарат ће омогућити прецизну дијагностику пацијената који су збринути на гинекологији и урологији, онколошких пацијената.

„Више од апарата нама значи Новаков долазак, јер је он персонификација добре, успешне Србије. Новак је симбол борбе и победе доброг над злим, среће над несрећом, храбрости над кукавичлуком“, навео је Ђукић.

Због тога, наставаља, долазак Новака много значи, јер је, у борби са короном, поред храбрости, потребна и енергија и победнички менталитет, који Србима недостаје.

Министар здравља др Златибор Лончар захвалио се Новаку Ђоковићу на свему што чини за своју земљу и здравствени систем Србије.

„ПОред толико времена ми данас не знамо довољно о вирусу корона, али знамо једну ствар: може да погреши тест, може да погреши лабораторија једино када сте сигурни да је у питању корона је када се уради скене. Хвала Новаку што је увек ту, уз свој народ, и што се заједно боримо против опаког вируса“, рекао је Лончар.

Маја Кремић, национална директорка Фондације Новак Ђоковић истакла је да су на почетку здравствене кризе проузроковане вирусом COVID-19, оснивачи Фондације Новак Ђоковић, Новак и Јелена Ђоковић, донирали милион евра за набавку неопходне медицинске опреме за болнице и здравствене установе широм Србије.

„Ми смо се драге воље прикључили заједно са физичким лицима, компанијама и свима онима који су имали добру вољу и поверење да допринесу у овој борби са COVID-19. Трудили смо се да помогнемо целој Србији, не само Београду, мада је Београд нажалост најугроженији и најтеже клиничке слике виђамо овде“, навела је она.

Додаје да се Фондација труди да помогне Косовској Митровици, Краљеву, Крагујевцу, Ћуприји, Новом Пазару и свуда где је било потребно.

„Овај апарат је биран у договору са лекарима, слушали њихове савете и купили скенер који је на нашем тржишту у овом тренутку сигурно најбољи“, навела је она.

Фондација Новак Ђоковић је од почетка здравствене кризе проузроковане вирусом COVID-19 обезбедила значајан контингент медицинске опреме. До сада је уручено 12 респиратора и 54 клиничка монитора Клиничком центру у Крагујевцу, Општој болници у Крушевцу, Општој болници Чачак, КБЦ-у у Косовској Митровици, Општој болници Ћуприја, и Општој болници „Студеница“ – Краљево.

Затим Клиници за пулмологију КЦС-а уручено пет неинвазивних Softflow респиратора и 57 пари антибактеријских кломпи. Фондација је донирала и 5 милиона динара Општој болници у Новом Пазару за набавку неопходне медицинске опреме.

Такође, Клиника за Инфективне и тропске болести КЦС постала је богатија за Сиеменс скенер са свом додатном опремом, а Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој дониран је апарат за дезинфекцију површина.

Фондација је недавно Институту за онкологију и радиологију Србије уручила мобилни апарат за дезинфекцију и стерилизацију површина док је Клиници за неурохирургију КЦС донирано шест шприц пумпи.

Извор: РТВ


Напиши коментар