Орбан: Европа није подлегла Сорошу, он сад лије крокодилске сузе


Мађарски премијер Виктор Орбан

Мађарски премијер поручио је да се Европа није предала те да је „Сорошев грандиозни план суспендован у Европском савету“

Мађарски премијер Виктор Орбан одговорио је поновно Џорџу Сорошу на чланак, у којем милијардер изражава жаљење што је њемачка канцеларка Ангела Меркел “капитулирала” пред пољско-мађарском “изнудом”. Сорош је у наведеном чланку на порталу Project Syndicate написао како је Орбан “украо и проневјерио огромне количине новца током деценија на власти, укључујући европске фондове који је требало да буду на корист мађарског народа”. Сорош тврди да се због тога Орбан противи повезивању владавине права са средствима из европских фондова, нашта је оштро одговорио Орбан.

“Сорош лије крокодилске сузе, али тиме се неће вратити новац милиона људи, породица и компанија које је опљачкао шпекулант. Ипак, то је разлог за мало задовољства”, написао је Орбан на својој мрежној страници у недјељу.

“Најкоруптивнији човјек и најкоруптивнија мрежа” на свијету имају разлога да буду незадовољни, поручио је Орбан.

Мађарски премијер поручио је да се Европа није предала те да је “Сорошев грандиозни план суспендован у Европском савету”. Орбан је оптужио Сороша за план повезивања коришћења финансијских средстава с поштовањем владавине права, што је Орбан и раније означио као идеолошки конструкт усмјерен само против одређених држава чланица:

План је једноставан јер је велик. У његовом финансијском средишту је Џорџ Сорош, који финансира хиљаде невладиних организација, истраживачких института, аналитичких радионица и активиста који утичу на смјер медија главног ока. План укључује куповину критичне масе европарламентараца, стављајући људе које раде за њега на кључне позиције, попут Франса Тимерманса и Вере Јурове. Коначно, по плану се усваја закон који поставља политичке предуслов за род, миграцију, отворено друштво и либералну демократију како би државе чланице имале приступ европским фондовима

Чехиња Вера Јурова повјереница је Европске комисије за вриједности и транспарентност, док је Франс Тимерманс сада извршни потпредсједник Комисије за Европски зелени договор, док се на ранијој позицији повјереника за владавину права често сукобљавао с мађарским премијером.

Подсјетимо, на састанку Европског савета протеклог дана постигнут је договор о уклањању пољско-мађарског вета на европски буџет због повезаности коришћења средстава из европских фондова с поштовањем владавине права. Сорош се залагао за заобилажење пољско-мађарског вета те је поручио да се ЕУ мора супротставити Пољској и Мађарској.

На крају је уредба о механизму владавине права остала непромијењена, а Мађарска и Пољска су кроз интерпретативну изјаву добиле јамство да ће се механизам користити објективно и непристрано. У интерпретативној изјави се појашњава како и када се може активирати механизам којим се условљава додјела европских средстава поштовањем владавине права.

Према тој изјави, Комисија неће предлагати мјере према уредби о механизму условљавања док не разради смјернице за примјену механизма, а те смјернице могу бити довршене тек након одлуке Суда ЕУ-а. То значи да нема одлуке о санкцијама прије одлуке Суда на којем ће Мађарска покушати да оспори изјаву. Према усвојеном рјешењу “примјена механизма условљавања биће објективна, праведна, непристрасна и утемељена на чињеницама”, при чему ће се све државе чланице третирати једнако и без дискриминације.

Такође, према интерпретативној изјави која ће ући у закључке Европског савета, механизам условљавања примјењиваће се само за програме који се финансирају у оквиру новог ВФО-а и плана за опоравак, не и за пројекте који се финансирају из садашњег ВФО-а за раздобље 2014-2020.

Раније је било предвиђено да се механизам примјењује за све исплате из европског буџета почевши од 1. јануара 2021. укључујући и финансирање из садашњег ВФО-а, из којег се средства могу трошити још наредне три године. То у пракси значи да се механизам и не може примјењивати прије 2022. или 2023. када ће се почети спроводити пројекти у оквиру нових програма из сљедећег седмогодишњег буџета.

Аутор: Томислав Кардум
Извор: Геополитика, Нови Стандард


Напиши коментар