ЦИА је 1970. предвидела грађански рат и распад Југославије


У документу од 20. новембра 1970. се говори о Југославији након Тита, а ЦИА је већ ту наслутила крвави распад Југославије.

Америчка обавјештајна агенција ЦИА на популарном сервису Flickr има свој профил на којем објављује декласификоване географске карте, дакле оне на којима више нису ознаке тајности па их смије видјети и јавност. Прије неколико година објавили су и неколико карата Југославије, које су тада неке изненадиле. Једна је из 1981. године, а друга, она из 1998., јесте војно-географска. Ту је и једна карта централног Балкана из 2000., на којој се дјелимично налази и Хрватска.

САД су иначе биле прилично заинтересоване за Југославију која је у вријеме Хладног рата била важна држава. Тако је 2007. објављен документ од 20. новембра 1970. године, у којем се говори о “снагама које су децентрализовале политичку власт и контролу унутар Југославије више него у било којем другом комунистичком друштву”.

“Питање је хоће ли те снаге подрити централизам у Југославији, а изглед посттитовске стабилности неће постати јасан још неко вријеме. У сваком случају, карактер Југославије се мијења, а посљедице евентуалног резултата све су важније за Југословене, Русе и Запад”, пише у уводу документа, у којем се цитира и изјава црногорског комунисте и дисидента Милована Ђиласа о могућности совјетске интервенције у Југославији.

У овом документу већ се говори о послијетитовској Југославији, што не чуди јер је Тито већ био у поодмаклој старости, но умро је тек 10 година послије. ЦИА је већ ту наслутила крвави распад Југославије. “Потенцијал за катастрофу је стваран”, пише у документу у којем се упозорава да би Хрвати, ако Едвард Кардељ или Коста Црвенковски након смрти Тита буду тражили њихове оставке, могли кренути према сецесији која би се у том случају могла спријечити једино војном акцијом под српским и црногорским генералима.

“Доведе ли се то до екстремног закључка, то би могло значити грађански рат”, пише у документу. Такође се наводи како Кардељ у борби против републичких лидера има само Титов лични ауторитет и војску. “Након Титове смрти остаће само војска”, пише у документу.

У документу се истиче и да су Словенија и Хрватска знатно богатије од других дијелова Југославије и наглашавају хрватске тежње према независности. При крају документа налази се рјечник, а под “Хрватска” истиче се како се њоме готово хиљаду година управљало из Беча и Будимпеште, док је Далмација имала знатно друкчију историју од остатка земље те да је била земља пирата, трговаца и дугогодишња колонија Венеције. Космополитски настројени Далматинци, истиче се, не дијеле тако снажно милитантни национализам остатка Хрватске те су, барем између два свјетска рата, били склонији прогласити Србе побједницима и јамцима независности од несловенске доминације.

Извор: Нови Стандард


Напиши коментар