Писмо Николе Тесле пријатељу: „Ја сам Србин, нема везе где сам рођен“


Александра Нинковић Ташић, председница друштва „Михајло Пупин“, гостујући у програму Радио Београд 2 први пут је прочитала писмо Николе Тесле упућено пријатељу Американцу у којем познати научник јасно истиче своју националну припадност.

Ја сам Србин, нема везе где сам рођен. По мајци сам Србин„, написао је Тесла.

„Оригинално писмо које сам са печатом и потписом добила пре неколико дана из Америке брани Николу Теслу његовим речима од злоупотреба којима је био изложен све ове године“, рекла је Александра Нинковић Ташић у емисији „Клуб 2“.

Прочитај још: Свештеник Милутин Тесла, отац највећег српског генија говорио је 18 језика и био изванредан математичар

Она је подсетила и на писмо нашег великог научника из фонда Конгресне библиотеке САД, које је раније већ објављено, а у којем Тесла каже да „Не постоји народ који је страдао више од српског народа“.

Због тога што смо толико страдали постали смо народ песника и мислилаца. Знате ли шта је рекао велики песник Гете о српским народним песмама. А шта мислите да би рекао да је био Србин„, писао је Тесла 1895.

„Американци малу књигу о великом српству Николе Тесле редовно штампају у Конгресној бибљиотеци, не дају да падне у заборав, као што ми то чинимо“ рекла је Нинковић Ташић.

Прочитај још: Никола Тесла: Вазда остајем само Србин и ништа више

Извор: Б92


  • 110
    Shares

Напиши коментар