Све спремно за обнову куће легендарног војника „Око соколово“ Драгутина Матића


Садашње стање куће

Све процедуре везане за почетак обнове куће Драгутина Матића у селу Калетинац су окончане и са првим сунчаним данима почеће њена обнова. Предвиђено је да дом „Ока соколовог“ буде својеврсни музеј посвећен свим херојима из Првог светског рата.

Након што су „Новости“ пре две године писале о томе како пропада кућа симбола Великог рата многи су се постидели па се почело са њеном обновом. Најпре је требало правнички завршити имовински поступак, односно да сви Матићеви наследници дају сагласност да се кућа поклони локалној самоуправи за потребе формирања музеја. У посао се онда укључио нишки Завод за заштиту споменика који је направио детаљан пројекат реконструкције куће у аутентичном моравском стилу.

– С поносом могу да кажем да су све процедуре окончане и да смо у буџету обезбедили 5,5 милиона динара за радове. Потребно је да пре почетка грађевинске сезоне изаберемо извођаче радова. Реч је о специфичној грађевини тако да грађевински морају да имају специјалне референце али верујем да ће се на територији Србије наћи такви – каже Милисав Филиповић, председник Општине Гаџин Хан који очекује да у току ове године кућа, односно музеј буде отворен за посетиоце и поштоваоце лика и дела Драгутина Матића.

Председник Филиповић каже да су током прошле године из буџета општине потпуно обновили пут, у дужини од три километара, који води до села Калетинац.

Легендарна слика српског извиђача Драгутина Матића

Извиђачке способности

Драгутин Матић је умро пре 49 година, а на надгробном споменику који је такође запуштен пише да је живео 82 године. Због својих извиђачких способности током рата добио је надимак „Око соколово“.

Прочитај више: Ко је био Српски војник извиђач – Драгутин Матић


  • 21
    Shares

Напиши коментар