Српски кандидат за Оскара покренуо интернет сукоб између Срба и Хрвата


Филм „Дара из Јасеновца“, српски кандидат за Оскара, до сада је имао прилику да погледа веома мали број људи, али то не спречава бројне људе који га нису погледали да му дају веома ниске или високе оцене на ИМДб.

Зашто – питате се можда? Свакако не зато што је филм толико грозан или толико одличан, већ зато што су се Срби и Хрвати поново дохватили преко друштвених мрежа, пише портал Индекс.

Све је почело кад је „Вариетy“, један од најутицајнијих филмских магазина на свету, објавио критику Џеја Вајсберга који је филм назвао „неприкривеним примером српске националистичке пропаганде“, коју су пренели и бројни хрватски и српски медији.

Исти дан филм је добио неколико изразито лоших коментара на ИМДб-у, а исти му корисници остављали најнижу оцену (јединицу). Информација о томе почела је да се дели по друштвеним мрежама, а неки корисници из Србије одмах су закључили да Хрвати намерно руше оцену филма.

„Још једна српска лаж. Политички мотивисан филм, пун лажи. Срби овим филмом желе да демонизују све Хрвате. Смешно“, један је од коментара.

На ово су одмах реаговали неки Срби који су на друштвеним мрежама почели да објављују позиве својим сународницима да филму дају што већу оцену јер су „усташе кренуле да ботују на ИМДб-у“.

Многи су то оберучке прихватили па су се након неколико ниских оцена на ИМДб-у заређале саме десетке за непогледан филм, као и изразито позитивне рецензије.

Филм који тренутно на споменутој страници има оцену 9.7 у Србији би премијеру требао да има у априлу ове године, а за сада се не зна хоће ли се приказивати у Хрватској.

Прочитај још: „Дара из Јасеновца“, Филм о страдању српског народа од фебруара у америчким биоскопима


Напиши коментар