Црквена звона „открила“ споменик творцу средњовековне српске државе — Стефану Немањи


Фото: Sputnik / Александар Милачић

На Савском тргу свечано је откривен споменик једном од најзначајнијих српских владара, оснивачу средњовековне српске државе, великом жупану Стефану Немањи.

Уз звуке звона са београдских цркава, вечерас је свечано осветељен споменик Стефану Немањи, на Савском тргу.

Свечаности, која је почела интонирањем химне Србије, присуствују председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председник парламента Ивица Дачић, представници министарстава, Војске Србије, великодостојници Српске православне цркве, председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко, а окупио се и велики број грађана.

Ту су и градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик у Собрању Иван Стојиљковић…

Емитован је и краћи документарни филм о Стефану Немањи, а потом је уследио културно-уметнички програм. Музичари обучени у витешке одоре извели су музику која подсећа на средњи век, а глумци су извели игроказе.

Споменик импозантних димензија направљен је у бронзи и дело је руског вајара Александра Рукавишњикова са којим је Спутњик први разговарао кад је почела његова израда у Солнечногорском, граду у близни Москве.

На изради споменика радило се око годину и по дана и у томе је учествовала цела бригада мајстора — ученика и сарадника Рукавишњикова — скоро 120 људи различитих профила.

Споменик Стефана Немање допремљен је у деловима у Србију, где је поново склопљен и патиниран.

Споменик је висок 23,5 метара изнад и пет метара испод земље, тежак је око 80 тона, а постамент представља својеврстан музеј на отвореном, јер су око жезла споменика намонтирани фрагменти византијског шлема са чије су унутрашње стране мозаици који представљају делове из живота Стефана Немање.

Плато око споменика поплочан је каменим коцкама старим више од 100 година, које су пронађене током радова у непосредној близини Савског трга.

Након свечаног откривања споменика око 21 час, са свих београдских цркви звониће звона.

Извор: sputniknews


Напиши коментар