Београд: Основци од првог до четвртог разреда ће добити бесплатне таблете и дигиталне уџбенике


Сви основци од првог до четвртог разреда у Београду ће добити бесплатне таблете и дигиталне уџбенике, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

„Наша земља је напредовала у дигитализацији. Сведоци смо тога како се развија е-управа, полако идемо и ка укидању шалтера, тако да је дошло време да извршимо и дигитализацију у школама. За то је Град Београд одвојио средства, како би сва деца од првог до четвртог разреда, од првог септембра ове године прво добила бесоплатан таблет, задуживаће се школе за таблете, родитељи ће потписивати реверс за своју децу, а потом ћемо расписати тендер за куповину дигиталних уџбеника, тако да ће свако дете добити свој код и имаће на таблету исти уџбеник код куће као у школи, тако да неће морати да носе уџбенике у школу“, рекао је Весић за ТВ Прва.

Наводи да је са Телекомом Србија договорио јуче да они обезбеде 5.000 рутера који дају бесплатан WiFi.

„Тако да ћемо преко школе и центара за социјални рад дати бесплатан интернет за оне породице које немају новца да имају свој интернет, као што ћемо нека подручна одељења где иде 10-20 ђака, а која такође немају интернет, преко Телекома Србија опремити интернетом“, истакао је Весић.

Нагласио је да ће град у овај пројекат уложити скоро четири милиона евра.

„То није трошак, то је улагање у будућност“, истакао је.

Што се старијих разреда тиче, Весић је рекао да ће се о томе разговарати наредних година.

„Школе ће бирати уџбенике, ми као град се нећемо мешати у то, али ћемо преговарати са издавачима о цени и та цена ће бити битно нижа.“

Коментар уредника Магацинпортала: Поздрављамо одлуку града Београда да помогне ученицима и њиховим породицама у смањењу трошкова приликом набавке неопходне опреме и удџбеника за образовање. Ипак, није само Београд Србија, па би било добро да и други градови и општине у Србији у складу са могућностима помогну најмлађима и њиховим породицама на исти или сличан начин.

Извор: Б92


Напиши коментар