Београд ће се спомеником одужити јунацима Мојковачке битке


Фото: Матица црногорска

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је данас да ће се Србија, односно Београд, одужити јунацима Мојковачке битке и подићи им споменик.

– Видећемо где ће бити споменик, помиње се Топчидерска звезда, али где год да буде наша је обавеза као народа да се одужимо Сердар Јанку и херојима са Мојковца – казао је Весић у лајв укључењу и разговору са грађанима посредством Фејсбука.

Јунаци Мојковачке битке задужили су Србију, додао је Весић, због чега ће бити вечно памћени.

– Нема много примера у свету да се једна војска жртвовала за другу војску. Сви знају шта се догодило Бадњег дана на Божић 1916. године, када је око 6.500 црногорских војника под вођством Сердара Јанка Вукотића успело да задржи више од 20.000 аустро-угарских војника – поручио је Весић.

Та херојска борба може, како је истакао, да се мери са три стотине Леонидових Спартанаца који су у Термопилима задржали хиљаде Персијанаца.

– Тада је српска врховна команда послала Сердар Јанку телеграм да ако Швабе задрже 24 сата, српство ће бити спасено, да парафразирам. Тако се и догодило. Да није било Мојковца не би било Крфа, не би било Солуна и можда бисмо данас у Београду причали немачки. Зато ћемо у Београду подићи споменик мојковачким јунацима јер су они то заслужили – рекао је Весић.

Извор: Новости


Напиши коментар