Боцан-Харченко: Постоје сви предуслови да Торлак производи Спутњик V


Према информацијама које смо добили из Москве, нови контигент од 50.000 доза руске вакцине Спутњик V стиже у Србију данас или сутра, убеђен сам да ће све ићи својим током, потврдио је за Танјуг амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

Он подсјећа да је испорука вакцина била кључна тема у телефонском разговору руског и српског предсједника, Владимира Путина и Александра Вучића, прије неколико дана и додаје да постоје сви предуслови да се у Србији производи руска вакцина против корона вируса – Спутњик V, и да то потврђује и најављени долазак делегације руских стручњака која у четвртак 11. фебруара стиже у Србију.

Истиче да Русија не жели да од производње вакцине прави “глобално надметање“, већ да јој је циљ да заједнички међународни напори на том пољу буду што ефикаснији.

Боцан-Харченко наглашава да ће долазак тима руских стручњака, који ће у Србији боравити неколико дана како би утврдили услове за производњу вакцине Спутњик V у „Торлаку“, бити искорак напријед у сарадњи Русије и Србије у области вакцинације као одговора на пандемију корона вируса.

“Са нестрпљењем чекамо долазак делегације. Мислим да ће то помоћи наставку масовне вакцинације у Србији, која је на првом мјесту у том процесу који је сада најзначајнији за сваку земљу“, каже Боцан-Харченко о најављеном доласку стручњака из три руске институције – Министарства за индустрију, Фонда за директне инвестиције и произвођача вакцина научног института „Гамалеј“.

Истиче да, када је ријеч о производњи Спутњик V вакцине, која је, како примјећује, једна од најтраженијих у Србији, постоји обострана жеља и на руској и на српској страни за то, али да се још увијек не може говорити о појединостима.

“Због тога и долази делегација руских стручњака да направи закључак шта је могуће, гдје је могуће и у каквим временским оквирима“, наводи амбасадор.

Подсјећа да се је производња те вакцине већ почела у Индији, Јужној Кореји, Бразилу и Кини, као и да је Мађарска добила подршку за званичну регистрацију вакцине Спутњик V. Засад је вакцина добила дозволу у 19 земаља.

Како каже, интерес за производњу показује и Аустрија, а сваког дана расте и број земаља које, како наводи, изражавају опредељеност за набавку Спутњик V вакцине.

Боцан-Харченко сматра да је у овом тренутку важно што Европска агенција за лијекове разматра употребу руске вакцине коју је, како подсјећа, агенција Блумберг означила као “највећи научни продор Русије од периода Совјетског савеза“.

На питање да ли очекује да вакцине престану да буду средство геополитичке борбе, Боцан-Харченко каже да је од почетка епидемија и истраживања о вакцинама, став и јасна глобална порука Русије да је та земља спремна и отворена за заједничка научна истраживања у тој области, за њихову размјену, као и за пружање технологија за производњу другим земљама.

“Спремни смо да сарађујемо са свима, то смо показали на примјеру Србије, а почела је сарадња и са компанијом Астра Зенека. Вјерујемо да је предност у сарадњи и заједничкој производњи“, наглашава Боцан-Харченко.

Додаје да је скоро половина запослених у амбасади Русије у Београду вакцинисано на “Торлаку“ са Спутњик V вакцином, а да је сутра његов термин за вакцинацију.

“Ја сам уписан за сутра и надам се да ћу имати слободног времена у распореду“, каже амбасадор.

Изразио је захвалност руководству Србије, предсједнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић што су омогућили да се запослени у амбасади вакцинишу што је, каже, веома цијењен пријатељски однос.

Боцан-Харченко наводи да велико интересовање грађана Србије за руску вакцину које, како је указао, према појединим анкетама достиже више од 40 одсто, одраз пријатељских и братских односа двије земље и међусобног повјерења, али и резултат објективних података о дјелотворности Спутњик V вакцине, укључујући и оцјене часописа „The Lancet“’.

“Када је кренула прича о руској вакцини, још у фази тестирања, стизала су нам питања грађана широм Србије када ће вакцина стићи у Србију. Било је истраживања која показују да се више од 40 одсто грађана изјаснило у прилог Спутњик V вакцини, а вјерујем да је са порастом њене репутације и угледа, тај проценат можда и већи“, наводи Боцан-Харченко.

Извор: Све о Српској


Напиши коментар