Војска Србије разматра набавку руског ПВО система „Красуха“ који може да ослепи „Авакс“


„Красуха“. Фото: Снимак екрана Јутјуб

Војска Србије и Генералштаб праве анализе наших потреба и могућности у вези са набавком руског ПВО система „Красуха“, рекао је министар одбране Небојша Стефановић.

На питање да ли ће Србија узети и руски ПВО систем „Красуха“, Стефановић је рекао да се тренутно анализира „како то средство које смо ми замислили треба да изгледа и шта би то било“.

Стефановић је објашњавајући да је „Красуха“ систем за противелектронска дејства које служи за заштиту од дронова и беспилотних летелица и ометање сигнала различитих уређаја и да он сада има озбиљан домет и може да делује у широком пољу.

Иначе, како пише руски специјализовани портал „Руско оружје“, нова верзија „Красухе“ има радијус дејства до 400 километара, а један од главних задатака му је неутрализација летећих радара познатих као „Авакс“, без ког модерни невидљиви авиони практично не могу да лете.

„Красуха“ може да, како преноси Спутњик, „ослепи“ моцћне „Аваксове“ радаре, тако да он не може да види циљеве и да наводи авијацију на њих.

Министар одбране Небојша Стефановић Стефановић подсетио је да од наоружања које је набављено у иностранству ове године треба да нам стигне 19 тенкова Т-72 МС из Русије, као и преосталих 20 извиђачких транспортера БРДМ 2МС, али и један део уговорених „Мистрала“ (система противаздушне одбране) из Француске до краја 2021.

Списку треба додати четири „мига 29“ које је Белорусија поклонила Србији бити испоручена нашој земљи до краја маја или почетка јуна.

Такође, додаје, и са Кинезима се већ ради на прављењу домаће извиђачке беспилотне летелице „Пегаз“ на основу кинеске беспилотне летелице „Ц Х-92А“.

Извор: Новости


Напиши коментар