Главни тужилац Суда за ОВК: Застрашивање сведока у овом предмету је реалност


Кадри Весељи као припадник злочиначке ОВК (заокружен). Фото: ИН4С

Главни тужилац Специјализованог „тужилаштва Косова“ са седиштем у Хагу Џек Смит одговорио је у наставку статусне конференције на тврдње и нападе адвоката бивших команданата Ослободилачке војске Косова.

Наводећи да се директно обраћа одбрани након претњи и личних напада на њега, Џек Смит је судији који води конференцију је рекао да то неће редовно радити.

„Види се да постоји неслагање страна и то би било благо речено, између одбране и тужилаштва и мада се апсолутно не слажем са ставом одбране, подржавам њихово право да износе аргументе. Ако сматрају да суђење треба да почне касније то је њихово право, али постоји разлика између права изношења аргумента и да се томе изађе у сусрет, без подршке логике или чињенице“, навео је Смит.

Главни тужилац је упозорио судију да је бранилац оптуженог Кадрија Весељија, адвокат Бен Емерсон у два наврата претио суду да неће учествовати у поступку ако се утврди датум почетка суђење који се њему не допада.

Подсетио је да суд треба да одреди датум јер сведоци и жртве у овом предмету чекају годинама да се правда изврши.

Застрашивање сведока у овом предмету је реалност. Једноставна чињеница је да постоји велики раскорак у времену које ће угрозити сведоке. Истина је јасна. У свим тим случајевима постоје заштитне мере и редиговање материјала, али суд мора да разуме да су то средства којима се ублажава ризик. Они се не могу потпуно отклонити и уколико сведоке који су показали поверење према овој институцији оставимо да чекају месецима и месецима до суђења, не чинимо им никакву услугу“, истакао је Смит.

Такође је подсетио да је „Влада Косова“ издвојила 20 мииона евра за одбрану и то поврх онога што Секретеријат финансира.

Извор: РТС


Напиши коментар