Дарија Кисић Тепавчевић: Вакцинисане особе могу да преносе вирус


Особе које су примиле две дозе вакцине и развиле имуни одговор, у контакту са вирусом корона неће се разболети, али могу да преносе вирус, изјавила је епидемиолог и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је за ТВ К1 навела да је због тога важно да се носи маска и после вакцинације, да би заштитили друге.

„Особа која је вакцинисана и има антитела, у контакту са вирусом корона неће се разболети или неће имати клинички манифестну форму болести. Извесно је да ће у респираторном тракту, носу, устима, одређено време након инфекције да носи вирус. Она се неће разболети, али може да преноси вирус. Ношење маски због околине итекако има смисла”, навела је Кисић Тепавчевић, јавља Танјуг.

Како је истакла, Србија има разлог за оптимизам јер вакцинација иде добро, али да вирус стално упозорава да је ту, да нема места за опуштање, јер је број новозаражених на дневном нивоу јуче био око 2.500.

„Ми имамо разлога за оптимизам, идемо у добром правцу, али не смемо да се опуштамо. До сада смо се само склањали, носили маску, сада имамо прилику да нешто активно урадимо да кренемо у противнапад са вакцином”, навела је Кисић.

Да би се спречило епидемијско ширење болести, истиче, потребно је да 60 до 70 одсто популације развије имунитет.

„Не да би вирус нестао већ да се не јавља у епидемијској форми”, рекла је она и додала да је за то потребно да се вакцинише између 1,5 и два милиона људи.

Извор: Стање ствари


Напиши коментар