Карађорђева шницла – брилијантни изум српског кувара


Карађорђева шницла, можда, никада не би постигла популарност да се није у ресторану “Сунце“ у Дому омладине одржавала Изложба угоститељства.

На тој менифестацији сваки кувар је морао да представи два јела. Желећи да српска кухиња достигне светску класу, Мића је решио да представи свој “лажни Кијевски котлет“.

За званичну презентацију добила је име Карађорђева шницла. Разлог за то лежи у чињеници да је ова династија позната у свету, па ће се и јело лакше “пробити“ у стране ресторане.

Карађорђева шницла је српски бренд коме не могу да одоле људи широм света.

Шницла је касније шаљиво названа “девојачки сан“ због фалусоидног облика.

Карађорђева шницла је специфичног, чаробног укуса. Захваљујући термичкој обради из кајмака се ослобађа калцијум који продире у месо, чинећи га укуснијим, док панирана покорица ублажава јачину кајмака и прави савршен баланс у јелу.

Такође, тајна неодољивог јела се крије и у правој размери састојака, од којих никако не треба одступати. Као и у оригиналној декорацији која је обавезна. То значи да се Карађорђева шницла служи на овалу, украшена колутом лимуна који симболише звезду. Преливена је делимично мајонезом који представља ленту ордена. Овај орден је додељиван у Краљевини Србији и Краљевини Југославији, а додељу се и данас у Републици Србији.

Како се спрема Карађорђева шницла?

И док се традиционална бечка шницла спрема искључиво од телетине, за Карађорђеву може се користити и свињско месо.

Потребно 200 г меса, тј. 4 шницле које треба добро излупати тучком за месо и мало посолити. 40 г старог кајмака се распоређује на сваки комад меса. Затим увије у ролну и причврсти чачкалицама. Тако припремљене ролне се уваљају у брашно, јаја па у презеле и прже у дубоком уљу на умереној ватри док не порумене.

Сервира се уз тартар сос и лимун, а по оригиналном рецепту као прилог иде 150 грама бораније која се обари и 150 грама кромпира који се испржи. Поједини ресторани имају своје верзије познате шницле те стављају друге прилоге, а често је пуне и другим састојцима.

Карађорђеву шницлу можете врло лако спремити у својој кухињи.


Напиши коментар