Комплет лепиња – прави планински доручак


Уколико желите да поједете нешто необично и укусно, нешто што ће пробудити сва ваша чула и пружити незаборавно искуство вашим непцима, онда једноставно морате да пробате комплет лепињу. Јело карактеристично за Златибор и Ужице, једноставно ће вас очарати. Уверите се сами!

Комплет лепиња се традиционално једе прстима и данас, обично прво „поклопац“, који се може кидати у парчиће и умакати у средину а након тога прећи на остатак, или по жељи. У данашње време уз комплет лепињу се узима и јогурт, због њене велике калоријске вредности. Постоје разне варијације, па се комплет лепиња прави и са много већим погачама или се прави као торта, „лепиња на спрат“ и сл.

Састојци:

свежа лепиња,
стари кајмак,
јаје
претоп
комплет лепиња

Припрема:

Лепиња се засече по хоризонтали са благим удубљењем према средини, тако да буде отприлике као посуда а горњи део као поклопац. Доњи део се премаже кајмаком. Јаје се умути и прелије преко кајмака.

Затим се доњи део лепиње стави у загрејану пеċницу и пече око 10 минута (зависно од тога да ли волите “живљу” или “решију” лепињу). Поклопац се стави у пеċницу непосредно пред извлачење лепиње да се загреје.

Након печења, лепиња се извади из пеċнице и прелије загрејаним претопом који се добија тако што се ухвати маст после печења јагњета и прасета, помеша и остави да се охлади.


Напиши коментар