Немац који је до скоро био атеиста, крстио се у нашој цркви: „Православље је светло спасења“


Светосавље као водиља: Крштење у капели Светих Врача Козме и Дамјана Клиничког центра Србије. Фото: Хаџи Марко Вујичић

Љубав према српском народу, историји и вери определили су Немца Оливера Ликеа (Луцке), адвоката из Швајцарске, да пређе у православље.

Што због епидемиолошких разлога, а највише зато што није желео да од целог догађаја прави “спектакл”, Оливер је у суботу крштен у најужем кругу пријатеља у једној од мањих београдских цркава – болничкој капели Светих Врача Козме и Дамјана Клиничког центра Србије.

– Позвао сам само најближе пријатеље јер сматрам да је крштење веома интиман чин. Рођен сам у Немачкој, у Офенбургу, али већи део живота и професионалне каријере провео сам у Швајцарској и Луксембургу. Моја породица има дубоке протестантске корене, али ја никада нисам крштен. Док нисам упознао православље, нисам био верник и изјашњавао сам се као атеиста. Међутим, обилазећи српске цркве и манастире, а посебно разговарајући са духовницима, схватио сам да сам грешио, али и да је једина вера коју желим да убудуће исповедам светосавско православље – прича у једном даху 45-годишњи Оливер Лике.

Он је годинама у Берну имао адвокатску канцеларију, а широј јавности је постао познат после хапшења Бориса Крљића – Александра Дорина, Србина из Швајцарске, који је обелоданио низ шокантних детаља који раскирнкавају “службену” верзију догађаја из Сребренице, због чега је био и хапшен. Већ неколико година као адвокат ради у Луксембургу, а сваки слободан тренутак користи да посети Србију.

– Претходних неколико година сам веома често долазио у Србију – срце ме вуче овде. О вашој земљи сам раније чуо много, али углавном ништа добро. Међутим, захваљујући пријатељима Србима почео сам да схватам на који начин је ваш народ претрпео велику неправду кроз оркестриране лажи и манипулације – прича за “Вести” Оливер.

На питање зашто је одлучио да пређе у православље, каже да је, мада се годинама изјашњавао као атеиста, ипак проучавао све признате религије, а да му је православље најближе аутентичном хришћанству.

– Претходно сам имао прилику да путујем по Русији где сам се први пут сусрео са православљем. Религија за сваког човека, па тако и за мене, мора бити оријентир у животу, нешто што нам показује пут. Верујте, после крштења сам осетио духовно олакшање, а то је по мени најважније што ми се до сада у животу догодило – прича овај Немац из Швајцарске који каже да су родитељи прихватили његову одлуку да пређе у православље, а да су пријатељи из Србије били одушевљени кад су чули шта му је жеља.

– Нико од нас га није наговарао да се крсти. Чак мислим да о томе никада нисмо ни разговарали јер то је ипак интимна ствар сваког човека. Али, признајем да смо се сви одушевили кад нас је позвао на своје крштење. Замислите само мој понос када ме је уз све то изабрао да му будем кум – прича Бобан Милев.

На крштењу је био и Борис Крљић, аутор књиге “Сребреница, како се заиста збило”, због које је завршио у затвору, а пуштен захваљујући великој акцији “Вести” и српске дијаспоре.

– Оливер је осетио душу српског народа и његов чин је одлична порука свима нама да много више волимо и поштујемо своју Србију – поручује Крљић.

Српска посла

Оливер Лике открива да му највише прија српска опуштеност.

– И Немци и Швајцарци су хладног менталитета, без емоција. Срби вас прихватају целом душом без икаквих задњих намера или интереса – наводи наш саговорник.

Додуше, недавно се уверио и у оне рђаве српске особине.

– Недавно ми је таксиста у Београду наплатио 4.000 динара (око 35 евра) од хотела Москва до новобеоградског Ушћа. Мислио сам да је то нормална цена, а онда су сви моји пријатељи полудели од срџбе јер та услуга кошта око 500 динара (четири евра). Прво сам и ја био љут, а онда сам почео да се смејем јер морам још да учим – открива Оливер.

Поређење са Рајсом

На нашу опаску да му је биографија слична чувеном Арчибалду Рајсу, Оливер шири руке, одбија да га поредимо на тај начин.

– Велики је био Арчибалд Рајс научник, али и пријатељ Срба. Волео бих да могу да испуним барем делић оног завета који је он себи задао и остварио – каже Оливер.

Духовна “хитна помоћ”

Чин крштења обавио је јереј Зоран Керезовић, старешина и духовник болничке капеле Светих Врача Козме и Дамјана при Клиничком центру Србије. Он је углавном сусретао вернике који су прилазили Цркви после тешких болести, али је обавио и неколико крштења – прелазака из ислама у православље.

– Крштење је једна од оних светих тајни без којих је немогуће доћи до свих других светих тајни које нам црква даје. Потребу за свештеником, за молитвама за здравље и оздрављење. Велики број пацијената Клиничког центра Србије има жељу да приступи светој тајни причешћа и крштења и ја им излазим у сусрет у било које доба дана и ноћи – прича отац Зоран.

Извор: vesti-online


Напиши коментар