Новина у српским школама: „Јачамо патриотски дух и идентификовање младих са земљом“


Новина у Србији – у систем образовања уводи се предмет „Основи система одбрабне“. Часови ће бити факултативног типа и биће уведени у трећи и четврти разред средњи школе, а часови ће почињати химном.

О значају програмских тема које тај наставни предмет обухвата, циљевима увођења у наставни програм и новитетима наставе на даљину, у емисији „Свитање“ Телевизије Пинк говорили су саветница потпредседника Владе и министра одбране Дуња Симић и потпуковник Милан Крсмановић из Управе за обавезе одбране Министарства одбране.

„Министар Стефановић је оценио да је ова тема јако важна, с обзиром на то да је као један од приоритета поставио управо то да би наши млади широм Србије, ученици завршних разреда средњих школа, требало да знају основне ствари о одбрани наше земље. Циљ је научити их о основним стварима о нашој војсци, о томе како она функционише, како је организована, али не само то, већ и важним стварима које се тичу традиције и историје наше војске“, рекао је потпуковник Крсмановић.

Дуња Симић је рекла да ће, часови посвећени одбрани земље почињати интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“, што има за циљ јачање патриотског духа и идентификовања младих са својом земљом.

„Настава је факултативног типа. Одржава се на четири часа одељенских старешина и састоји се од 11 тема, где је 10 тема обрађено теоријски, а једна тема је практична. Министарство одбране изашло је у сусрет Министарству просвете, науке и технолошког развоја и припремило целокупне материјале за извођење ове наставе. Такође, Министарство одбране је отишло и корак даље и понудило стручну помоћ за извођење наставе. Наиме, директори средњих школа могу да упуте један кратак захтев нашем територијалном органу и обрате се за помоћ. У том случају, неко у униформи из нашег територијалног органа одлази у школу и тамо помаже разредним старешинама да изведу наставу“, рекао је Крсмановић.

Он наглашава да је овај предмет важан за ученике завршних разреда средњих школа, јер они као пунолетни грађани већ имају права и обавезе према држави, уводе се у војну евиденцију, могу се определити да упишу Војну академију, постану професионални војници или се одлуче за служење војног рока.

Извор: Б92


Напиши коментар