Пољопривредници у Војводини о ременским приликама информисаће се у мобилној апликацији


Фото: Снимак екрана РТС

У Војводини је постављено 50 метео-станица. Пољопривредници ће без изласка на њиву, на свом телефону, пратити стање усева и у складу са временским приликама добијати смернице – које послове треба да раде и када. Циљ је већи принос уз мањи трошак.

Пољопривредно газдинство Џавића у околини Суботице на 110 хектара узгаја уљану репицу, јечам, пшеницу, кукуруз и сунцокрет и једно је од 50 локација на које су постављне најсавременије метео-станице.

Више кажу, неће гледати у небо већ у мобилни телефон на који ће добијати податке важне за усеве.

„Не морам да јурим аутомобилом да видим у каквом су тамо стању парцеле, колико је било кише, како то изгледа, него ћу једноставно моћи да погледам апликацију. Јако лако ћемо моћи да урадимо анализу свих наших послова и моћи ћемо да видимо тачно где смо грешили“, каже Џамил Џавић, пољопривредник из Новог Жедника код Суботице.

Метео-станице ће у реалном времену пратити атмосферску температуру, јачину ветра, количину падавина, влажност ваздуха и земљишта, али и друге важне податке.

„Много квалитетније могу да донесу одлуке – да ли треба да наводњавју, да ли не треба, да ли треба да дохране или не треба да дохране земљиште, колико и којом врстом пестицида, а заправо и где се налази потецијална болест код неких биљака или може да се јави због услова или појаве неких штеточина“, истиче Диана Глигоријевић из „Теле групе“.

Извор: РТС


Напиши коментар