Према листи Универзитета Станфорд научници са ПМФ у Нишу међу најутицајнијима


Универзитет у Нишу

Универзитет Станфорд је објавио листу два посто најутицајнијих научника у свету базирану на стандардизованој метрици цитирања свих научника и научних дисциплина.

На листи за календарску 2019. годину налазе се и научници са Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу, професори др Љубиша Кочинац, др Драган Ђорђевић и др Дијана Мосић са Департмана за математику. Њихова имена се налазе међу 45 научника са ове листе који су из Србије, пишу Нишке вести.

Међу најцитиранијим научницима налази се и професор др Нико Радуловић са Департмана за хемију ПМФ-а Универзитета у Нишу.

“Јако сам се изненадио када сам чуо да се налазим на престижној листи Универзитета Станфорд међу 100.000 најутицајнијих светских научника за 2019. годину, а још чудније је то што сам за то сазнао од колегинице из Београда. Једноставно нисам ни помишљао на нешто тако па нисам ни погледао листу када је објављена. Ово, својеврсно признање, једно је од најзначајнијих признања од мог првог објављеног рада”, каже професор др Нико Радуловић.

Станфордова листа се формира сваке године али за претходну годину како би подаци били што прецизнији. Квалификује научнике у 22 области, а на основу великог броја параметара. Све се то пореди са осталим научницима у области којом се баве.

“Свакако да ми прија што се налазим на овој листи јер то значи да се бавим истраживањима која су од значаја за науку, на светском су нивоу и на њима ради још научника у свету”, каже др Нико Радуловић.

Награда је значајна, не само за овог младог нишког научника већ и за факултет на коме ради па и сам Универзитет у Нишу у чијем саставу се налази Природно-математички факултет. Радуловић објашњава да цитираност професора са нишких факултета доприноси и бољој позицији како факултета тако и Универзитета на Шангајској листи.

Осим што ради са својим студентима, Радуловић припрема и средњошколце за такмичење из хемије заједно са колегом Душаном Словићем са Хемијског факултета у Београду. Њихови такмичари постижу значајне резултете на међународним такмичењима. Додаје да се нада да ће и ове године моћи да покажу шта знају на Олимпијади из хемије која се одржава у Јапану.

Извор: Б92


Напиши коментар