Пројекат „паметни градови“: Грађани одбили да буду „лабораторијски мишеви“


Илустрација

Паметни градови би, користећи велики број сензора, софтвера и уз помоћ вештачке интелигенције, требало знатно да олакшају живот становницима. Ипак, не желе сви да учествују у оваквим пројектима.

Компанија Гугл имала је велике амбиције у вези са овом технологијом, па је тако њена сестринска компанија Сидеwалк Лабс требало да изгради футуристички град у близини Торонта. Међутим, тај пројекат је напуштен, делом због пандемије, али делом и због тога што челници нису хтели да учествују у томе.

Сада је још један град одустао од сличне замисли.

У Портланду је, наиме, још 2019. године требало да буду инсталирани сензори који би пратили кретање људи уз помоћ софтвера по имену Replica, а план је био да се на овај начин градским властима омогући бољи увид у потребе становништва, како би што боље могли да наставе са развојем града.

Временом, Replica је постала посебна компанија која је са пројектом у Портланду наставила, али је он отказан ове недеље. Неки од разлога који се наводе су недостатак транспарентности, као и несугласице око тога на који начин ће се чувати подаци грађана.

Управо су ово били разлози и за престанак претходног пројекта (оног који је Sidewalk Labs покренуо у Торонту). Тада су Канађани рекли како не желе да буду „лабораторијски мишеви“ и да учествују у експерименту, преноси ББЦ.

Извор: Б92


Напиши коментар