Ратко Дмитровић: „Ми се као народ налазимо на путу нестанка“


Министар за бригу о породици и демографији Ратко Дмитровић

Србија сваке године изгуби град величине Шапца, па је демографија питање број један – изјавио је министар за бригу о породици и демографији Ратко Дмитровић.

– Ми се као народ налазимо на путу нестанка. Прошле године смо изгубили 43 хиљаде људи. После 67 година пали смо на мање од 7 милиона становника, чему треба додати и да сваке године одлази по четрдесетак хиљада због чега се тим проблемом не треба бавити само на оваквим сусретима, већ континуирано.

Зато сваки потез, попут асфалтирања путева, изградње водовода и сличног, може да помогне решавању питања свих питања – наталитету – оценио је министар Дмитровић приликом обиласка деспотовачке општине. Посете општинама су му, каже, веома битне како би са демографима на крају године сачинио стратешки документ, који ће изнети Влади..

Он је додао да се „ми као народ, недовољно бавимо стопом наталитета, која је изузетно ниска. Проблем број један у Србији је демографија. Срећом, сматра министар Дмитровић, то је схваћено пре три године, када су почеле прве мере новчане стимулације. Међутим, потребно стратешки размишљати о томе, а Министарство за бригу о породици и демографији је такво.

Извор: Новости


Напиши коментар