Родна кућа Владислава Петковића Диса пред урушавањем


Владислав Петковић Дис, родна кућа/Фото: : Twitter @davidimstatuima

Родна кућа Владислава Петковића Диса, у Заблаћу код Чачка, коју је Влада Србије прогласила културним добром, није и даље обновљена, а део објекта је пред урушавањем.

„Проблем је што власници не могу да се договоре у сарадњи са градом да ли би продали граду или би са градом заједно учестовали у санацији објекта“, рекао је Владан Милић, заменик градоначелника Чачка, преноси РТС.

Ова некретнина је потпуно запуштена због небриге, а кров прети да се потпуно сруши. Мештани су покушали да реагују, али без успеха.

„Ми смо покушавали доста пута да то погурамо са мртве тачке и то све. Међутим, и даље то стоји на нули. Ја овом приликом апелујем и на све структуре, било да је то општинска, било републичка, на све грађане мога села да се сви укључимо, апелујем да склонимо, да направимо. Ово је ипак нека успомена која може да буде, а не да нам буде једно највеће ругло“, рекао је Раде Радмилац, мештанин Заблаћа.

Велики проблем прави нерешени имовинско – правни односи. На томе се ради.

„Ми смо предали правобранилаштву поступак, има више власника, девет валсника се налази у другом поступку у Ужицу, чекамо резултате. Проблем је што власници не могу да се договоре у сарадњи са градом да ли би продали граду или би са градом заједно учестовали у санацији објекта – рекао је Владан Милић, замјеник градоначелника Чачка.

Извор: Телеграф, Независне


Напиши коментар