Сарма – једно од најомиљених српских специјалитета


Титула једног од најомиљених и најпознатијих српских специјалитета, недвосмслено припада сарми. Ово старо српско јело популарно је годинама уназад, па из тог разлога постоје на десетине различитих рецепата за “најбољу сарму”.

Сарма или сармице је традиционално грчко, српско и турско јело, врло популарно на Балкану. Познато је и на Кавказу, под именом „долма”. Сарма је често јело на српским светковинама и весељима.

Потребни састојци:

1 велика главица киселог купуса (Варијација: са листом грожђа)
1 кг мешаног млевеног меса (700 г свињског и 300 г јунећег млевеног меса)
неколико комада сушених свињских ребараца, продимљене кобасице
пиринач (шоља од 200 мл)
600-700 г лука, 3 чена белог лука
Вегета, бибер, ловоров лист, слатка и љута алева паприка
маст

Припрема:

У шерпи загрејте маст и пропржите ситно исецкан лук. Када лук добије златну боју додајте исецкан бели лук, мешано млевено месо, пиринач, вегету и бибер по укусу, доста слатке алеве паприке и мало љуте алеве паприке. Промешати и пржити 15-ак минута.

Када је месо пропржено следећи корак је савијање сармица. У сваки лист купуса стављајте око 2,5 кашике меса и тако док не потрошимо сву смесу. Када је савијање завршено на дно лонца ставите 2-3 листа купуса, затим сложите сармице у лонац, између њих слажите ребарца и кобасице, неколико ловорових листова и додајте бибера у зрну.

У тигању загрејте отприлике 2 кашике масти, додајте слатке алеве паприке и тиме прелијте сармице. Горе покријте са 2-3 листа купуса, додајте воде колико је потребно и ставите да се лагано крчка. Кува се отприлике између 2 и 2 и по сата на ниској температури, што се дуже крчка лепша је. Пријатно!

Извор: Луфтика
Обрада: Магацинпортал


Напиши коментар