Сергеј Лавров: Русија спремна на прекид односа са Европском унијом


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је Русија спремна на прекид односа са Европском унијом.

До прекида односа са ЕУ могло би доћи уколико Брисел уведе санкције ризичне за осетљиве сфере економије, навео је Лавров.

„Наше полазиште је да смо спремни на тај корак у случају да приметимо, као што смо то могли да видимо у више наврата раније, да се припремају санкције које би створиле риик за нашу економију“, истакао је.

Лавров је изјавио да Русија не жели да се изолује од света, али да је потребно бити спреман за најгори могуц́и сценарио. Како је рекао, „Ако желиш мир, припремај се за рат“.

Раније је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ након посете Москви изјавио је да се Европска унија и Русија налазе на историјској прекретници по питању међусобних односа.

Борељ је тада открио да је у појединим тренуцима имао јако напете разговоре са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом и оценио да су тај састанак и неке поруке руских званичника показали да се Европа и Русија удаљавају.

„Избор који учинимо ц́е одредити међународну динамику снага у овом веку: да ли ц́е се ЕУ кретати ка кооперативнијем или поларизованијем моделу у односима са Русијом, да ли ц́е се заснивати на отвореним или затвореним друштвима“, рекао је Борељ приликом подношења извештаја европском парламенту у вези са његовом посетом Русији 4-6. фебруара.

Извор: Б92


  • 10
    Shares

Напиши коментар