Скоро 600 нових веб-продавница у Србији – шта се све нуди


Електронска трговина у Србији остварила је 2020. године приход од 343 милиона евра а ове године ће, како се процењује, премашити четиристо милиона. Највеће препреке за још боље резултате су организација логистике и брзина испоруке робе, кажу у Министарству трговине.

На самом почетку пандемије и у време ванредног стања у Србији је забележен скок онлајн продаје од неколико десетина до неколико стотина процената. Највећи раст бележили су храна, одећа, технички уређаји и опрема. Временом су се проценти смањивали, али је остао узлазни тренд.

„У односу на време пре пандемије, наша онлајн трговина расте за неких 80 одсто. Као кључне категорије издвојио бих воће и поврће и здраву храну која нам расте 150 одсто и млечне производе и деликатес са 120 одсто“, каже Стефан Филиповић из „Меркатора С“.

Према подацима сајта „Статиста“, процењује се да 3,3 милиона потрошача у Србији купује онлајн. Здравствена безбедност, комфор и уштеда времена за потрошаче су главне предности интернет трговине. За трговце то је уштеда фиксних трошкова.

„Поред продора електронске трговине у категорију прехрамбених производа у будућности свакако можемо очекивати развој трговине у правцу персонализоване понуде. Развој информационог друштва и вештачке интелигенције омогућиће трговцима и произвођачима да своју понуду конципирају и персонализују за сваког појединачног потрошача“, каже Жарко Малиновић ПКС.

У 2020. добили смо 583 новe веб продавнице. Електронска трговина у Србији мора бити у складу са глобалном е-трговином, сматрају надлежни.

„То је сада већ јасно да је будућност е-комерца практично у једној симбиози електронске трговине, друштвених мрежа, друштвених платформи, различитих промотивних и других интересантних активности које се дешавају у сфери интернета, како би заправо електронска трговина, а она ће то и постати, у неким земљама је и постала један велики мобилни тржни центар“, каже Татјана Матић, министарка трговине, туризма и услуга.

Приликом куповине на интернету од домаћих продаваца потрошачи имају право да се предомисле у року од 14 дана. Могу да траже повраћај плаћене цене и трошкова испоруке робе, чак и када их продавац о томе не обавести.

Извор: РТС


Напиши коментар