Српска Wikipedia прославила „пунолетство“


Wikipedia на српском језику прославила је синоћ 18 година постојања.

По броју чланака, то је највећа јужнословенска Wikipedia , док на листи свих Wикипедиа тренутно заузима 21. место, речено је на обележавању „пунолетства“ на српском језику, које је одржано онлајн путем.

У 2020. години било је више од 619 милиона прегледа чланака и преко 422.000 измена, а уредници и уреднице на српском су само током прошле године направили 24.000 чланака, од којих су најпосећенији били чланци о ТВ серији „Игра судбине“ која се емитује на Првој ТВ, Србији…

Wikipedia на српском језику тренутно има скоро 642.850 чланака. Чланци су у почетку били писани само ћирилицом, а од 2006. године уведен је софтвер који је пресловљавао текст са ћирилице на латиницу и обрнуто, па је и латинично писмо постало равноправно.

Од самих почетака до данас уведено је много новина како би корисницима рад био олакшан, па је тако у 2020. години уведен програм менторства, направљен нови стилски приручник, а освежен је и дизајн Трга.

У оквиру обележавања 18 година постојања представљене су најзначајније статистике, техничке новине, али и акције, маратони и такмичења која су у плану, а која значајно обогаћују пројекат.

Wikimedia Србије је волонтерска организација чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан нацин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Извор: Б92


  • 1
    Share

Напиши коментар